Juhozápadnú Áziu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,6

Sever Pakistanu, Afganistanu a Indie zasiahlo silné zemetrasenie, ktoré malo podľa americkej geologickej služby USGS silu 6,6 stupňa.

10.04.2016 14:16 , aktualizované: 17:57
zemetrasenie, Nepál Foto: ,
Žena suší zeleninu na sutinách budovy, ktorú poškodilo zemetrasenie.
debata

Informujú o tom svetové médiá. Epicentrum zemetrasenia, zaznamenané o 12.28 SELČ, sa podľa americkej geologickej služby USGS nachádzalo v Afganistane, v oblasti Hindúkuš neďaleko hraníc s Tadžikistanom. Otrasy zaznamenali v afganskom Kábule, pakistanskom Islamabáde a Láhaure aj v indickej metropole Dillí.

Pakistanský denník The Express Tribune informoval o najmenej jednej obeti a „mnohých zranených“. Miestne úrady tiež upozornili na nebezpečenstvo zosuvov pôdy.

Okolo intenzity otrasov však panujú nejasnosti. Pakistanskí činitelia podľa agentúry AP tvrdia, že zemetrasenie malo silu 7,1 stupňa. Nemecká geologická služba GFZ uvádza 6,5 ​​stupňa. USGS uviedla, že ohnisko zemetrasenia bolo v blízkosti Čitrálu v pakistanskej provincii Chajbar Pachtunchvá v hĺbke asi 210 kilometrov.

V Afganistane a Pakistane sa rozochveli domy, ľudia vybiehali von a modlili sa. V Indii cítili chvenie aj v Kašmíre. V Dillí sa na dve minúty zastavilo metro, neskôr sa prevádzka obnovila, rýchlosť vlakov však pre istotu znížili. V indickej metropole už zaznamenali niekoľko následných otrasov.

„Počul som drnčanie stropného vetráku a potom sa triasol celý dom. Vybehli sme von, trvalo to minútu a pol, nič sa nepoškodilo, ale naháňalo to strach. Všetci sme tam stáli a modlili sa,“ povedal stanici BBC Hamza Nadia z východopákis­tánského mesta Sialkot.

Do nemocnice v Pešávare dopravili 27 zranených, medzi ktorými boli aj ženy a deti. Zranenia väčšiny z nich nie sú vážne a mnohých po ošetrení prepustili. V Chajbar Pachtunchvá zostalo podľa pakistanského denníka The Express Tribune uväznených päť ľudí pod troskami zrútenej strechy, ktorú však už minulý týždeň poškodil dažď. V oblasti sa prerušilo telefonické spojenie a v nemocniciach celej provincie vyhlásili mimoriadny stav.

Zemetrasenie sa týka oblasti, ktorú USGS radí k seizmicky najrizikovejším. Pakistanský denník Dawn v sobotu napísal, že v minulých dňoch v Hindúkuši zaznamenali niekoľko silných otrasov.

Sabiha Bibiová z Islamabádu povedala, že takmer spadla na zem, keď začali otrasy. „Stále mám hrozný strach,“ citovala ju agentúra AP.

Rovnakú oblasť zasiahlo zemetrasenie už vlani v októbri a aj vtedy vychádzalo zo značnej hĺbky. O život však pripravilo približne 400 ľudí v Afganistane a Pakistane.

debata chyba