Kerry sa v mene USA neospravedlní Japonsku za atómové bomby

Americký minister zahraničných vecí John Kerry sa v mene svojej krajiny neospravedlní Japonsku za zhodenie atómovej bomby na Hirošimu koncom druhej svetovej vojny.

10.04.2016 20:48
John Kerry Foto: ,
Americký minister John Kerry (uprostred) neďaleko Hirošimy v Japonsku.
debata (355)

Oznámil to nemenovaný člen delegácie USA, ktorá Kerryho sprevádza na dvojdňovom summite ministrov zahraničných vecí krajín skupiny G7 v Hirošime.

Kerry spolu so svojimi rezortnými kolegami z G7 navštívia v pondelok hirošimský Pamätný park a múzeum mieru, ktorý pripomína historicky prvé použitie jadrovej zbrane proti nepriateľovi.

Očakáva sa, že šéf americkej diplomacie položí kvety a vyjadrí smútok, ktorý všetci cítia v súvislosti s týmito pohnutými dejinnými udalosťami. Zhodenie atómovej bomby na Hirošimu 6. augusta 1945 si vyžiadalo 140 000 mŕtvych civilistov, ktorí zahynuli bezprostredne pri výbuchu alebo neskôr na následky ožiarenia.

Kerry sa stane dosiaľ najvyššie postaveným predstaviteľom USA, ktorý na toto pietne miesto od udalosti zavítal. Zatiaľ nie je isté, či tak učiní aj americký prezident Barack Obama, ktorý sa tu koncom mája zúčastní na stretnutí šéfov vlád členských štátov skupiny G7, tvrdí podľa agentúry AP nemenovaný člen americkej delegácie.

Obama však ešte počas prvého roka svojho pobytu v Bielom dome vyhlásil, že by ho cesta do Hirošimy „poctila“. Poprední americkí predstavitelia sa dlhé roky návšteve tohto japonského mesta vyhýbali vzhľadom na politickú chúlostivosť, ktorá sa s tým spája. Názory svetovej verejnosti na zhodenie atómových bômb sa tiež rôznia.

Ministri zahraničných vecí Británie, Francúzska, Japonska, Kanady, Nemecka, Talianska a USA v Hirošime rokujú o opatreniach v boji proti terorizmu, eliminácii jadrových zbraní, ako aj o námornej bezpečnosti. Stretnutie sa koná v čase medzinárodného napätia ohľadom severokórejského jadrového programu.

355 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #USA #hirošima #atómová bomba #john kerry #druhá svetová vojna