Grécke ministerstvo varuje pred radikalizáciou migrantov

Narastajúca frustrácia a hnev migrantov, ktorí v Grécku čakajú v provizórnych utečeneckých táboroch na akúkoľvek možnosť vycestovať ďalej do Európy, môže viesť k ich radikalizácii a k tomu, že sa stanú ľahkou korisťou náborov islamistov.

11.04.2016 14:49
Grécko, Idomeni, migrant, utečenec Foto: ,
Utečenec na grécko-macedónskej hranici pri utečeneckom tábore Idomeni.
debata (13)

V gréckej televízii Skai varoval pred touto situáciou námestník gréckeho ministra vnútra Nikos Toskas. Polícia podľa neho preto musí postupovať pri presune utečencov a riešení ich protestov nanajvýš uvážlivo.

Toskas vyzval k rozvážnemu rokovaniu bezpečnostných zložiek len deň potom, čo sa niekoľko stoviek migrantov z gréckeho tábora Idomeni pokúsilo násilím dostať cez macedónske hranice.

Macedónska polícia proti nim použila slzný plyn a podľa gréckej vlády aj gumové projektily a zábleskové granáty. Zranenia medzi utečencami utrpelo asi 300 ľudí, väčšina mala dýchacie ťažkosti. Zranilo sa aj 23 macedónskych policajtov.

„To, čo vidíme dnes, sú zajtrajší džihádisti,“ povedal námestník Toskas. Frustrácia utečencov podľa neho prispieva k tomu, že sa potom môžu stať ľahkým cieľom radikálov, ktorí medzi nimi hľadajú spolubojovníkov.

Grécke úrady sa pokúšajú presvedčiť utečencov, aby opustili provizórne tábory v Idomeni a aj v prístave Pireus a presunuli sa do ubytovní pre utečencov, ktoré zriadili po celej krajine.

Zatiaľ sa im to príliš nedarí a migranti odmietajú svoje dočasné bydlisko dobrovoľne opustiť. V Idomeni ich je stále okolo 11 000 a šéf regiónu Christos Gudenudis nalieha na to, aby ľudia z tábora odišli do konca tohto mesiaca.

„Situácia tam teraz balansuje na ostrí noža,“ povedal Toskas v televízii Skai.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #džihádisti #IS #utečenecká kríza #radikalizácia