V Náhornom Karabachu sa naďalej porušuje prímerie

Situácia v oblasti Náhorného Karabachu, kde 2. apríla došlo k obnoveniu ozbrojených zrážok, je stále napätá.

11.04.2016 18:14
Náhorný Karabach, Martuni, arménsky vojak Foto: ,
Etnickí arménski vojaci stoja neďaleko kanónu blízko mesta Martuni v náhornom Karabachu.
debata (7)

Azerbajdžan a neuznaná republika Náhorný Karabach sa naďalej navzájom obviňuj z porušovania dohody o prímerí.

Azerbajdžanské ministerstvo obrany informovalo, že dohoda o prímerí sa za posledných 24 hodín zo strany ozbrojených síl Náhorného Karabachu porušila 117-krát.

Azerbajdžan uviedol, že „vzhľadom na operatívnu situáciu“ jeho sily podnikli 120-krát odvetnú paľbu na pozície nepriateľa.

Ministerstvo obrany Náhorného Karabachu označilo situáciu pozdĺž styčnej línie za pokojnú, no obvinilo protivníka z ostreľovania, a to z ručných strelných zbraní, mínometov i granátometov.

„My v odvete nestrieľame,“ tvrdilo karabašské ministerstvo. Azerbajdžan však tiež informoval o ofenzívnych operáciách „arménskych síl“.

Obe strany konfliktu sa dohodli na prímerí, ktoré platí od poludnia 5. apríla. Dohoda o zastavení paľby sa vo všeobecnosti dodržiava, aj keď periodicky dochádza k incidentom, konštatovala agentúra RIA Novosti.

Karabašské ministerstvo oznámilo, že sa bude pokračovať v pátraní po telách vojakoch padlých počas bojov na styčnej línii. Sprostredkovateľom operácie bude Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a Červený kríž. Pátra sa v prvom rade po jednom karabašskom vojakovi, ktorý je nezvestný.

Podľa doterajších informácií Organizácie Spojených národov si obnovenie ozbrojených zrážok v oblasti sporného Náhorného Karabachu vyžiadalo najmenej 33 obetí a vyše 200 ranených. Obe strany konfliktu však uvádzajú vyššie počty padlých a zranených.

Arménsko a Azerbajdžan 2. apríla oznámili, že v oblasti karabašského konfliktu došlo k vyostreniu situácie – prudkým prestrelkám medzi azerbajdžanskou armádou a karabašskými silami, ktoré podporuje Arménsko.

Náhorný Karabach, časť Azerbajdžanu, je pod kontrolou etnických Arménov a arménskej armády od vojenského konfliktu, ktorý sa skončil v roku 1994 bez podpísania mierovej zmluvy a doriešenia štatútu tohto regiónu. Živnou pôdou konfliktu je dlhotrvajúce napätie medzi kresťanskými Arménmi a väčšinovo moslimskými Azermi.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Azerbajdžan #prímerie #Náhorný Karabach #porušovanie