Savčenková po lekárskej prehliadke súhlasí s podpornou terapiou

V Rusku odsúdená niekdajšia ukrajinská navigátorka a operátorka bojového vrtuľníka Naďa Savčenková súhlasila s lekárskou prehliadkou a začala prijímať podpornú terapiu.

11.04.2016 18:34
Naďa Savčenková Foto: ,
Ukrajinskú pilotku Naďu Savčenkovú v Rusku odsúdili na 22 rokov väzenia.
debata (117)

Informovala o tom ruská Federálna služba pre výkon trestu (FSIN). Savčenkovú pred tromi týždňami v Rusku odsúdili na 22 rokov väzenia. Na protest proti tomuto verdiktu Ukrajinka minulý týždeň okrem tuhej stravy prestala prijímať aj tekutiny.

Podľa agentúry TASS však uplynulú nedeľu Savčenková dala svoj písomný súhlas s lekárskym vyšetrením a hneď sa aj podrobila lekárskej prehliadke a urobili jej i laboratórne tes­ty.

FSIN na základe toho uviedla, že Savčenkovej zdravotný stav je stabilizovaný a uspokojivý a je pod dohľadom zdravotníkov.

Súd v Donecku v Rostovskej oblasti na juhu Ruska odsúdil Savčenkovú 22. marca na 22 rokov väzenia za to, že ako príslušníčka ukrajinského provládneho pluku Ajdar, ktorý pôsobí v Luhanskej oblasti, údajne naviedla mínometné strely na civilistov, medzi ktorými bola aj trojica ruských občanov.

Útok zo 17. júna 2014, ktorý si vyžiadal životy dvoch novinárov, vyvolal v Rusku veľké pobúrenie. Odsúdená Ukrajinka však akúkoľvek vinu popiera a odmieta sa odvolať proti rozsudku ruského súdu, ktorý nadobudol platnosť 5. apríla.

Savčenková je momentálne vo vyšetrovacej väzbe v Novočerkassku a zatiaľ nie je známe, do ktorého z väzenských táborov ju odtiaľ deportujú. Previezť by ju tam mali do desať dní odo dňa, keď rozsudok nadobudol platnosť.

117 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #terapia #Ukrajina #Naďa Savčenková