Netanjahu potvrdil, že Izraelčania podnikajú nálety v Sýrii

Izraelčania podnikli desiatky leteckých úderov v Sýrii, oznámil premiér Benjamin Netanjahu.

11.04.2016 18:57
Benjamin Netanjahu Foto: ,
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
debata (45)

Prvýkrát tak oficiálne potvrdil, že židovský štát zasahuje v susednej krajine s cieľom zabrániť pašovaniu zbraní radikálom z libanonského šiitského hnutia Hizballáh.

Izrael sa vždy snažil, pokiaľ ide o sýrsku krízu, vystupovať ako neutrálna krajina, poznamenala agentúra Reuters. Niekoľkokrát sa však nechal počuť, že urobí všetko pre to, aby zastavil dodávky zbraní extrémistom z Hizballáhu. Nikdy však nepotvrdil špekulácie, že kvôli tomu vykonáva aj špeciálne letecké operácie v Sýrii.

Teraz sa však k tejto téme vyjadril šéf izraelskej vlády, keď navštívil vojakov na okupovaných Golanských výšinách v blízkosti hranice so Sýriou.

„Rokujeme, keď je potrebné konať, vrátane cezhraničných podujatí, medzi ktorými boli aj desiatky úderov, ktoré mali zabrániť Hizballáhu, aby získal zbrane, ktoré by mohli zmeniť situáciu na bojisku,“ uviedol Netanjahu. Premiér už nespresnil, o aký druh úderov malo ísť. Rovnako neuviedol, kedy k útokom došlo.

Izrael vo februári uvítal dosiahnutie prímeria v Sýrii. Uviedol však, že si vyhradzuje právo zaútočiť proti prípadným hrozbám zo strany Hizballáhu. Toto radikálne hnutie kontroluje južný Libanon a jeho bojovníci zároveň bojujú v Sýrii na strane prezidenta Assada.

V súvislosti s vojnou v Sýrii panuje v Izraeli najväčšie napätie práve na Golanských výšinách, ktorých väčšiu časť Izrael obsadil po sedemdňovej vojne v roku 1967 a neskôr anektoval.

Medzinárodné spoločenstvo tento krok neuznalo. Sýria kontroluje na Golanských výšinách asi 510 kilometrov štvorcových, Izrael okupuje 1 200 štvorcových kilometrov. Medzi časťou, ktorú kontroluje Izrael, a tou, ktorú má pod kontrolou Sýria, je nárazníkové pásmo, ktoré strážia medzinárodné pozorovacie misie OSN.

Izrael má obavy ako z islamistov, ktorí bojujú proti vládnym silám prezidenta Asada, tak práve zo silnejúcich milícií Hizballáh podporovaných Iránom, ktoré sú Asadovými spojencami.

Ako nedávno uviedol náčelník generálneho štábu izraelskej armády Gadi Eisenkot, izraelská hranica s Libanonom desať rokov najpokojnejšou zo všetkých hraničných regiónov krajiny. Ozbrojený konflikt medzi Hizballáhom a Izraelom sa odohral naposledy v roku 2006.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Netanjahu #Izrael #Sýria #Hizballáh #Golanské výšiny