Cameron predstúpil pred zákonodarcov kvôli Panama Papers

Britský premiér David Cameron prvýkrát predstúpil pred poslancov v súvislosti s aférou okolo svojho majetku v offshoreových firmách a ohradil sa proti očierňovaniu svojej rodiny.

11.04.2016 19:51
David Cameron Foto: ,
Premiér David Cameron v britskom parlamente.
debata (8)

Svoje daňové priznania medzitým zverejnili ďalší vysoko postavení britskí politici, premiér tak urobil už v sobotu. Cameron prišiel zákonodarcov tiež oboznámiť s plánmi na zavedenie trestnej zodpovednosti firiem, ktoré nedokážu zabrániť pracovníkom v napomáhaniu daňovým únikom.

Cameron sa stal v uplynulom týždni terčom kritiky kvôli škandálu okolo panamských dokumentov, ktoré sa týkali prevodov peňazí do daňových rajov. Cameron pôvodne iba uvádzal, že žiadny majetok v offshoreových firmách nevlastní, neskôr však pripustil, že spolu s manželkou mal akcie v spoločnosti svojho zosnulého otca. V roku 2010 ich vraj však všetky predal.

Cameron obhajoval právo Britov „zarábať peniaze v súlade so zákonom“ a konkrétne aj offshoreový investičný fond jeho otca s tým, že treba rozlišovať medzi podnikaním a „umelým krátením daní“.

Premiér sa posťažoval, že proti jeho otcovi, ktorý zomrel v roku 2010, vzniesli „hlboko urážlivé a nepravdivé“ obvinenia. Zopakoval, že otcov fond založili za účelom podnikania a nie neplatenie daní, bol teda úplne zákonný. Cameron zdôraznil, že podiel, ktorý vo fonde mal, v roku 2010 so ziskom predal a tiež riadne zdanil.

Prehlásenie o svojich príjmoch po tlaku v súvislosti s Cameronovou aférou zverejnili britský minister financií George Osborne, šéf opozičných labouristov Jeremy Corbyn alebo konzervatívny londýnsky starosta Boris Johnson. Cameron a jeho úrad k tomu predtým vyzvali potenciálnych ministerských predsedov a ministrov financií.

Podľa dokumentu, ktorý vyvesil na webovú stránku vlády, si Osborne vo fiškálnom roku 2014/2015 zarobil 198 738 libier a na daniach zaplatil 72 210 libier. Ministrovi ľudia zdôraznili, že Osborne nikdy nemal žiadne offshoreové prostriedky a zdroje jeho príjmov sú transparentné.

Corbyn v parlamente vyhlásil, že pre bohatých a chudobných platia odlišné pravidlá, a tvrdil, že vláda nie je schopná „podniknúť celkovú akciu proti daňovým únikom“.

„Británia je v centre globálneho priemyslu odklonenia daní,“ povedal opozičný líder.

Návrh zákona trestnej zodpovednosti firiem Londýn predstaví do konca roka, uviedol úrad britského premiéra.

„Táto vláda už urobila viac ako ktorákoľvek iná, aby podnikla kroky proti korupcii vo všetkých jej podobách, my však pôjdeme ďalej,“ cituje z Cameronovho vyhlásenia v parlamente jeho kancelária.

„Preto tento rok prijmeme zákon, podľa ktorého budú znášať trestnú zodpovednosť firmy, ktoré nedokážu svojim zamestnancom zabrániť v napomáhaniu daňovým únikom,“ stojí v Cameronovom vyhlásení.

Takýto plán už vlani v marci ohlásil minister financií Osborne. Vláda v Londýne doteraz sľubovala, že opatrenie zavedie do roku 2020.

Premiér Cameron je však teraz pod zvýšeným tlakom kvôli takzvaným Panamským dokumentom (Panama Papers) – informáciám, ktoré unikli z panamskej právnej a poradenskej spoločnosti Mossack Fonseca.

Už v sobotu Cameron pripustil, že pri vysvetľovaní kauzy pochybil. V nedeľu zverejnil svoje daňové priznanie za posledné roky. Pred britskými zákonodarcovia stál prvýkrát od chvíle, čo sa škandál kvôli takzvaným Panamským dokumentom pred viac ako týždňom rozhorel.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #parlament #David Cameron #panama papers #offshoreové spoločnosti