Dohoda Turecka s Izraelom nie je na dosah

Normalizovanie vzťahov Turecka s Izraelom ešte nie je ani v štádiu návrhu dohody. Uviedol to hovorca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

11.04.2016 21:03
debata (1)

Podľa agentúry AP je jeho vyhlásenie v rozpore s výrokmi tureckého ministra zahraničia z minulého týždňa, keď šéf diplomacie tvrdil, že dohoda medzi oboma krajinami je na dosah.

„Rokovania pokračujú, ale nie sme v štádiu, aby sme mohli povedať, že dohoda bola navrhli alebo spečatili,“ povedal v Ankare hovorca prezidenta Ibrahim Kalin. A dodal, že potrebujú ešte niekoľko ďalších stretnutí v najbližších týždňoch, aby sa vyriešili kľúčové problémy.

Normalizácia vzťahov podľa Kalina závisí na dohode o humanitárnej pomoci pre Pásmo Gazy. Práve tá bola pred šiestimi rokmi dôvodom ochladenia vzťahov oboch krajín. Konflikt vyvolal zásah Izraela proti humanitárnej flotile, ktorá mierila do palestínskeho Pásma Gazy. Útok stál život desať ľudí, z toho deviatich Turkov.

Aktivisti na lodiach, z ktorých najväčšou je Mavi Marmara, sa vypravili z Turecka, pričom vtedy chceli poukázať na situáciu, v ktorej sa ocitajú obyvatelia Pásma Gazy kvôli dlhodobej izraelskej blokáde.

Incident z mája 2010 vážne poškodil dovtedy sľubne sa vyvíjajúce izraelsko-turecké vzťahy a dostal sa aj pred Medzinárodný trestný súd (ICC). Ten predvlani v novembri rozhodol, že Izrael stíhať nebude, aj keď podľa neho zrejme spáchal vojnové zločiny, ale šírka akcie nezodpovedá prípadom, ktorými sa má ICC zaoberať.

Hovorca tureckého prezidenta povedal, že Ankara trvá na „znovuobnovení podmienok pre humanitárnu pomoc Gaze“ a podporuje nezávislý štát Palestínu, ktorej „hlavné mesto je východný Jeruzalem“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Turecko #Gaza #Recep Tayyip Erdogan