Orbán cúvol. Obchody v nedeľu otvorí

Po necelých trinástich mesiacoch, čo maďarskí obchodníci museli mať v posledný deň týždňa spustené rolety, vláda Viktora Orbána zatrúbila na ústup.

12.04.2016 08:38
debata

Parlament v utorok prerokuje návrh vládneho Fideszu na zrušenie nepopulárneho zákazu nedeľného predaja. Ak opozícia zrýchlené legislatívne konanie podporí, už záver nadchádzajúceho víkendu budú môcť nákupovchtiví Maďari stráviť v chrámoch spotreby. Čo sa stalo, že národne konzervatívna vláda tak rýchlo cúvla?

Pútače so starými otváracími hodinami sa môžu... Foto: SITA/AP, Gyorgy Varga
Maďarsko, obchody Pútače so starými otváracími hodinami sa môžu vrátiť pred obchody v Maďarsku. Posledných trinásť mesiacov mohli mať otvorené len prvých šesť dní v týždni aj to maximálne od šiestej rána do desiatej večer.

Kým opoziční socialisti tvrdia, že sú to oni, kto si na danú tému vymohol vypísanie referenda a pod hrozbou porážky tak prinútil vládu, aby svoj neúspešný experiment urýchlene ukončila, zdôvodnenie Orbánovho kabinetu znie trocha kuriózne. Spomínajú sa v ňom ženy, utečenci i potreba národnej jednoty zoči-voči bruselskému nátlaku.

V písomnom zdôvodnení návrhu zákona však vláda zaobalene priznala, že sa obáva socialistami iniciovaného plebiscitu. „Keďže sa v súvislosti so zákazom nedeľného vykonávania práce môže uskutočniť referendum, je dôležité zvážiť, v akej historickej situácii príde na program všeľudové hlasovanie o takejto otázke. Pre vládu je dnes najdôležitejšou otázkou jednotné vzdorovanie Bruselom presadzovanému nútenému prijímaniu presídlencov. Cieľom mnohých je, aby prekazili jednotný národný postoj proti násilnému presídľovaniu. Dopustiť to, by bolo nezodpovedné,“ píše sa v návrhu novely zákona.

Podobne argumentoval aj personálny šéf Orbánovho kabinetu Antal Rogán. Pripustil, že zákaz nedeľného predaja rozdelil spoločnosť. „Mal podporovateľov, ale ešte viac odporcov. Za uplynulý rok sa nepodarilo ľudí presvedčiť, že opatrenie je prospešné aj pre nich. Osobitne ženy sa nepodarilo presvedčiť, lebo chod domácností sa rodinám skomplikoval,“ citoval ho spravodajský server denníka Népszabadság.

Zlom nastal iba minulú stredu. Kúria, čo je maďarský najvyšší súd, dala konečne zelenú ľavicovej opozícii, aby začala zbierať podpisy pod petíciu za vypísanie referenda. Predtým všemožné obštrukcie prekazili niekoľko pokusov iniciovať plebiscit. Naposledy vo februári skupina hrubokrkých vyhadzovačov vlastnými telami zabránila socialistickému poslancovi, aby podal návrh v ústrednej volebnej komisii. Bol z toho taký škandál, že Kúria napokon musela zasiahnuť a iniciatívu socialistov podporila. O tom, že získať dvestotisíc podpisov nebude žiadny problém, svedčí nedávny prieskum ústavu Ipsos. V ňom sa dve tretiny opýtaných vyslovili za návrat k stavu spred 15. marca 2015, keď obchody mohli byť otvorené aj v dňoch pracovného pokoja a to hoci aj nonstop.

Ústupok vlády, prvý odkedy ju stotisícové demonštrácie pred rokom a pol prinútili stiahnuť návrh na zdanenie internetu, líder socialistov József Tobiás označil za víťazstvo spoločenskej vôle, demokracie a svojej strany. „Fidesz kapituloval, rozhodol proti svojim zásadám, len aby si zachoval moc,“ citoval ho Népszabadság.

Referendá v posledných desaťročiach hrali v maďarskej politike často veľmi významnú úlohu. Orbán, vtedy ešte ako vodca opozície, v roku 2008 organizovaním referenda proti symbolickému jednoeurovému poplatku u lekárov podkopal pozície vtedajšieho socialistického premiéra Ferenca Gyurcsánya a rozbil mu koalíciu s liberálmi. Dva roky na to Fidesz získal vo voľbách ústavnú väčšinu.

„Orbán znižuje svoje straty,“ vysvetľuje ústupok vlády politický analytik András Szakács. „Chce sa vyhnúť tomu, aby bol vtiahnutý do kampane, kde by opozícia dostala príležitosť zažiariť v médiách,“ povedal pre agentúru Bloomberg. Orbán si v polovici volebného cyklu pred rozdrobenou opozíciou udržiava solídny náskok. Na boji o nedeľný zákaz predaja by ale mohol iba strácať body, kým v referende proti povinným kvótam pri prerozdeľovaní utečencov v rámci EÚ, ktoré nedávno inicioval, môže rátať s masívnou podporou. „Referendum o zákaze nedeľného predaja by odvádzalo pozornosť od témy migrantov, ktorá vláde viac vyhovuje,“ myslí si Szakács.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obchody #Maďarsko #Viktor Orbán