Islandský minister financií kvôli Panama Papers neodstúpi

Islandský minister financií Bjarni Benediktsson nemá v pláne rezignovať na svoju funkciu, hoci sa jeho meno objavilo v takzvaných panamských dokumentoch.

12.04.2016 13:22
Bjarni Benediktsson, Panama Papers Foto: ,
Islandský minister financií Bjarni Benediktsson.
debata

Tie odkrývajú praktiky prevádzania peňazí do daňových rajov a po ich zverejnení už podal demisiu islandský premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson. „Nie,“ odpovedal Benediktsson v Londýne na otázku novinárov, či plánuje kvôli afére odstúpiť.

Gunnlaugsson síce minulý týždeň rezignoval, koaličná vláda jeho Pokrokovej strany a Strany nezávislosti sa však udržala v prakticky nezmenenom zložení pri moci. Minister financií Benediktsson pritom vlastnil offshoreovú firmu v daňovom raji na Seychelách a ministerka vnútra Olof Nordalová v Paname. Obaja zhodne hovoria, že sa ničoho nezákonného nedopustili.

Prevádzanie peňazí do offshoreových firiem nie je nezákonné. Podľa expertov by však dokumenty, ktoré unikli z panamskej právnej a poradenskej spoločnosti Mossack Fonseca, mohli poskytnúť dôkazy o daňových únikoch, praní špinavých peňazí, porušovaní sankcií, drogových obchodoch a ďalších zločinoch.

Medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov (ICIJ), ktoré sa podieľalo na zverejnení panamských dokumentov, uviedlo, že Benediktsson potvrdil svoje tretinové vlastníctvo spoločnosti na Seychelách. Firmu vraj vytvorili k investíciám do štyroch bytov v rozostavanej budove v Dubaji. Činnosť firmy sa postupne obmedzovala a v roku 2012 ju odstránili z registra firiem na Seychelách.

Agentúra AFP upozornila, že v Panamských dokumentoch sa spomína asi 600 Islanďanov. Táto krajina s 320 000 oby­vateľmi má v dokumentoch teda vôbec najvyšší počet ľudí na obyvateľa, vyhlásil nezávislý islandský novinár Jóhannes Kristjánsson, ktorý s ICIJ spolupracoval.

Offshoreové firmy Islanďanov sú podľa AFP dedičstvom eufória, ktoré vládlo v islandskom finančnom sektore krátko po roku 2000. Islandské banky vtedy mohutne expandovali do zahraničia, avšak za cenu veľkého zadlžovania. To nakoniec viedlo v roku 2008 ku krachu troch najvýznamnejších islandských bánk.

„Jeden z mojich zdrojov mi povedal, že v opojných rokoch pred rokom 2008 človek nič neznamenal, ak nevlastnil nejakú offshoreovú firmu,“ napísala na svojom blogu reportérka televízie RUV Sigrún Davídsdóttirová.

Účty v daňových rajoch boli na Islande také známe, že sa v islandských médiách vžil pre isté firmy názov „Tortola company“, ktorý sa odvodzuje od mena najväčšieho z Britských Panenských ostrovov.

Ľudí v uliciach islandskej metropoly Reykjavíku nové odhalenia znechutili. „Je to malá kľučka, ktorá sa ani po (finančnej kríze) z roku 2008 nevzdala svojich aktivít. Len sa tým potvrdzuje, že peniaze zarobené počas rokov rýchleho rozvoja sa nevyparili do vzduchu,“ povedala agentúre AFP v Reykjavíku päťdesiatročná Islanďanka Kolbrún Elfa Sigurdardóttirová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Island #odstúpenie #panama papers #Mossack Fonseca #Sigmundur Gunnlaugsson #minister financií