Porošenko dal ultimátum, poslanci sa dohodli na zložení novej vlády

Sedia už štyri hodiny a nemôžu sa dohodnúť, povedal novinám Ukrajinska pravda v utorok neskoro popoludní zdroj blízky ťahaniciam o zostavení ukrajinského kabinetu na pôde úradu prezidenta Porošenka.

12.04.2016 18:36 , aktualizované: 13.04.2016 07:18
ukrajina, julia tymošenková, tymošenková, Foto: ,
Bývalá ukrajinská premiérka a dnes opozičná líderka Julia Tymošenková počas utorkového rokovania parlamentu.
debata (87)

Napokon hlasovanie o rezignácii premiéra Arsenija Jaceňuka, menovaní jeho nástupcu Volodymiyra Hrojsmana a o zložení nového kabinetu odložili na stredu ráno.

Opäť sa prejavil obchodnícky duch ukrajinských politikov. Zatiaľ čo tzv. silové rezorty, ministerstvo obrany a vnútra ostávajú v rukách „starých“ šéfov, rezorty energetiky, hospodárstva a zdravotníctva boli v utorok celý deň predmetom ostrých sporov.

Paradoxne sa tak dialo v kuchyni prezidentovho Bloku Petra Porošenka (BPP). Navrhovaný premiér Hrojsman je síce jeho človek, ale opäť sa zaťal. Odmietol akceptovať stranícke nominácie. Na druhej strane presadzuje „svojich“ ľudí zo stredoukrajinskej Vynnice, kde bol starostom.

„Hrojsman aj jeho okolie by si mali uvedomiť, že v terajšom procese majú dosť ohraničené možnosti. Nie oni sú mocou, ale ich nominujú na funkcie,“ upozornil ukrajinský politológ Valentin Gladkych. Ako zdôraznil, bez ohľadu na to, kto bude v kabinete, bude nová vláda ešte viac politicky závislá ako jej predchodkyňa.

A aby toho nebolo málo, v utorok začala opozícia zbierať hlasy za odvolanie prezidenta Petra Porošenka. Oficiálne pre jeho účasť na zozname Panamských dokumentov.

„Dnes tak stihneme akurát schválenie rezignácie premiéra Arsenija Jaceňuka, voľbu jeho nástupcu Volodymyra Hrojsmana a hlasovanie o novom šéfovi parlamentu,“ predpovedal ešte v utorok popoludní Alexej Gončarenko, podpredseda proprezidentskej frakcie BPP s tým, že o zložení kabinetu by sa malo rozhodnúť do konca týždňa.

Na poste šéfa snemovne by mal podľa neho nahradiť Hrojsmana Andrej Parubij, jeden z radikálov, ktorého vyniesol do „veľkej“ politiky štátny prevrat odštartovaný udalosťami na kyjevskom Majdane.

„Dohodnúť sa o obsadení všetkých kresiel vo vláde už nestihneme,“ dodal Gončarenko z frakcie, ktorá spoločne s medzi Ukrajincami nepopulárnym Ľudovým frontom (ĽF) Jaceňuka sa v utorok celý deň hotovala vytvoriť novú vládu. Nad poslancami visela totiž hrozba prezidenta Porošenka, podľa ktorej v prípade neúspechu rozpustí snemovňu a vypíše predčasné parlamentné voľby.

Pre mnohých politikov v kreslách poslancov by to znamenalo koniec ich politickej kariéry. A to je aj dôvod, prečo mnohí o rozpustení parlamentu nechcú ani počuť a iní by sa zase chceli zbaviť Porošenka.

Usiluje sa o to hlavne opozičná Baťkivščina (Vlasť) Julie Tymošenkovej. Jej 15 poslancov v utorok zaregistrovalo v snemovni návrh o „daňovej suverenite Ukrajiny a firmách v daňových rajoch“.

„Prezident vám odkazuje, že ak v utorok do 18.00 h. nerozhodnete o novej vláde, tak v stredu rozpustí parlament,“ informoval v utorok podvečer portál Ukrajinske novosti o esemeske, ktorú poslancom z frakcie BPP rozoslal jej šéf Jurij Lucenko. S tým, že „buď rozhodneme, alebo nás čakajú voľby“.

Ako už informovala ukrajinská agentúra UNIAN, návrh na odvolanie Jaceňuka, ktorý dostali poslanci na stôl len v utorok popoludní, by mal prejsť. Dvojkoalícii sa totiž podarilo získať do svojich radov štyroch doteraz nezávislých poslancov. Znamená to, že BBP a ĽF by mohli mať k dispozícii tesnú väčšinu 226 hlasov v 450-člennej snemovni.

"Ešte je skoro hovoriť o sile a schopnostiach budúceho kabinetu. Chýba mu program a presný plán práce. Doterajšie vyjadrenia Hrojsmana pripomínajú všeobecné frázy. Politici sa dnes sústreďujú na kádrové formovanie.

Stále visia otázniky nad obsadením niektorých ministerských kresiel. Niet architektúry kabinetu," upozornil v rozhovore pre ukrajinský denník Segodňa kyjevský politológ Andrej Moseľuk.

Jeho kolega Vadim Karasjov v tejto súvislosti upozornil, že tak ako v minulosti ani dnes nie je hlavným kritériom odbornosť kandidátov, ale „výsledok dohôd, rozloženie vnútropolitických síl“. Podľa neho hlavnú úlohu pri zostavení vlády zohráva blízkosť k premiérovi alebo k jednej zo strán.

„Porošenko robí všetko možné, len aby získal späť dôveru na vnútropolitickej scéne, ale aj v zahraničí. Bude sa tak môcť v budúcnosti odvolávať na to, že reformy brzdil slabý premiér Jaceňuk,“ špekulujú nemecké noviny Süddeutsche Zeitung.

Podľa nich ak sa mu podarí dosadiť svojich ľudí do vedenia výkonnej moci a justície, tak bude mať viac ako kedykoľvek predtým zodpovednosť za budúcnosť Ukrajiny.

Ukrajinskí poslanci sa zrejme dohodli na premiérovi a zložení vlády

Ukrajinským poslancom sa počas nočného rokovania podarilo dosiahnuť zhodu o obsadení postu premiéra a ministrov. Novinárom to v stredu v Kyjeve oznámil predseda poslaneckej skupiny Bloku Petra Porošenka (BPP) Jurij Lucenko. Demisiu doterajšej vlády a menovanie nového kabinetu by mal v stredu alebo vo štvrtok prerokovať parlament.

Lucenko nespresnil, na akom zložení sa koaliční poslanci dohodli. Predpokladá sa, že do čela kabinetu sa postaví doterajší predseda jednokomorového parlamentu Volodymyr Hrojsman. Jeho post by mal zaujať doterajší šéf ukrajinskej Bezpečnostnej rady Andrij Parubij.

Doterajší predseda ukrajinskej vlády Arsenij Jaceňuk rezignoval na svoju funkciu v nedeľu. Jeho vláda stratila už skôr parlamentnú podporu, keď z vládnej koalície odstúpili strany Vlasť a Svojpomoc. Poslanci nedokázali získať dostatok hlasov na odvolanie Jaceňukovej vlády, hoci kabinet fungoval bez väčšinovej podpory.

Pôvodný článok z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

87 debata chyba
Viac na túto tému: #rezignácia #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina #Volodymyr Hrojsman #BPP