Litva zaviedla sankcie proti Rusku kvôli kauze Savčenková

Litva zaviedla sankcie proti niekoľkým desiatkam ruských a ukrajinských občanov, ktorí sa podieľali na uväznení a odsúdení Nadi Savčenkovej.

12.04.2016 21:39
debata (338)

Oznámilo to vo Vilniuse litovské ministerstvo zahraničia. Ukrajinskú letkyňu nedávno v Rusku odsúdili na 22 rokov väzenia za údajný podiel na smrti dvoch ruských novinárov. Na protest proti rozsudku drží hladovku.

Sankcie proti Rusku v reakcii na odsúdenie Savčenkovej v marci rozšírila Ukrajina. Litva je však podľa dostupných informácií prvou krajinou Európskej únie, ktorá sankcie zaviedla tiež. Na čiernom zozname sú podľa litovských médií ruskí vyšetrovatelia, prokurátori a sudcovia, a tiež niekoľko ukrajinských povstaleckých vodcov zo separatistického Donbasu.

„Dali sme ich na zoznam, aby sme demonštrovali solidaritu s Ukrajinou a upozornili na neprijateľné a cynické porušovanie ľudských práv zo strany Ruska. Sme presvedčení, že celá kauza je vymyslená,“ povedal agentúre Reuters litovský minister zahraničia Linas Linkevičius. Vyjadril nádej, že ďalšie krajiny EÚ budú litovský príklad nasledovať.

Ruské médiá vyobrazujú Savčenkovú ako krvilačnú nacionalistku s krvou na rukách. Ukrajinská letkyňa previnenie popiera a tvrdí, že ju na súd do Ruska uniesli. Za jej oslobodenie sa zasadzuje nielen Kyjev, ale aj bruselská exekutíva EÚ a Spojené štáty.

338 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #USA #ľudské práva #Litva #Ukrajina #Naďa Savčenková