V Sýrii sa konajú voľby organizované režimom

Sýrčania žijúci v oblastiach kontrolovaných vládou v stredu hlasujú v parlamentných voľbách, len niekoľko hodín pred obnovením rozhovorov v Ženeve o ukončení päť rokov trvajúcej občianskej vojny v krajine. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

13.04.2016 07:42 , aktualizované: 21:12
sýria, voľby, sýrske voľby, asad, Foto: ,
Vo voľbách, podľa očakávania, by mala dominovať arabská nacionalistická strana Baas prezidenta Bašára Asada.
debata (82)

Hlasovanie do formálneho, bábkového Ľudového zhromaždenia sa začalo o 07.00 h miestneho času (06.00 h SELČ), o 250 kresiel súperí približne 3 500 kandidátov.

Voľby, v ktorých bude podľa očakávania dominovať arabská nacionalistická strana Baas prezidenta Bašára Asada a ďalší politici lojálni režimu, odmietajú Asadovi odporcovia ako provokáciu. Spojené štáty vyhlásili, že parlamentné voľby pokladajú za nelegitímne, a bojkotujú ich dokonca aj umiernené skupiny sídliace v sýrskom hlavnom meste Damask, tolerované Asadovou vládou.

V Ženeve sa začali rokovania o Sýrii

V Ženeve sa začalo tretie kolo mierových rozhovorov o situácii v Sýrii. Splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura sa stretol s delegáciou hlavnej sýrskej opozičnej skupiny. Informovala o tom agentúra AP. Zástupcovia vlády prezidenta Bašára Asada majú do Švajčiarska doraziť v piatok po tom, čo bude v krajine dokončené sčítanie hlasov z parlamentných volieb.

Do úradu OSN v Ženeve prišli zástupcovia sýrskej Opozičnej vyjednávacej komisie (HNC). De Mistura dúfa, že stretnutie prinesie pokrok v rokovaniach o politickom prechode v Sýrii. Vládni predstavitelia však odmietajú, že by pristúpili na akékoľvek rozhodnutie, ktoré by znamenalo Asadov odchod z funkcie.

Predchádzajúce kolá rozhovorov žiadne konkrétne výsledky nepriniesli. Rozhovory sú nepriame a de Mistura sa striedavo stretáva s delegáciou vlády a opozície.

Občianska vojna v Sýrii, ktorá sa začala v roku 2011 po brutálnych zásahoch Asadových bezpečnostných síl proti demonštrantom v uliciach, pripravila o život už štvrť milióna ľudí a vyhnala z domovov polovicu sýrskeho obyvateľstva. Uvádza to OSN vo svojich odhadoch.

Vláda si udržiava kontrolu nad väčšinou husto obývanej západnej a strednej Sýrie. O zvyšok krajiny bojujú Asadove sily, povstalecké skupiny, kurdskí federalisti a džihádistická organizácia Islamský štát (IS).

82 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Sýria #mierové rokovania #Ženeva #vojna v Sýrii