Ukrajinské strany sa dohodli na zložení novej vlády

Strany tvoriace vládnu koalíciu - prezidentov Blok Petra Porošenka (BCPP) a Ľudový front (LF) odstupujúceho premiéra Arsenija Jaceňuka - sa v stredu večer dohodli na zložení novej vlády, vrátane navrhnutia Volodymyra Hrojsmana ako premiéra.

13.04.2016 14:12 , aktualizované: 20:52
debata (22)

Podľa denníka Ukrajinská pravda to po hlasovaní poslancov koalície oznámil Hrojsmanov hovorca Dmytro Stoljarčuk. Zatiaľ platí, že parlament by mal o kabinete hlasovať vo štvrtok.

Zhoda ohľadom zloženia Hrojsmanovho ministerského tímu sa začala v Najvyššej rade rysovať po nočnom rokovaní, o čom informoval predseda poslaneckej skupiny BPP Jurij Lucenko. Nespresnil pritom, na akom vládnom zložení sa koaliční poslanci dohodli.

Poslankyňa za Ľudovú frontu Viktorija Sjumarová večer upozornila na jednu výnimku v zhode koalície na vláde. Uviedla, že sa strany nedohodli na ministrovi zdravotníctva, pretože BPP s navrhnutým kandidátom nesúhlasil. Avšak kabinet môže byť schválený aj bez obsadenia tohto postu.

Hrojsmana by podľa dohody mal v jeho doterajšej funkcii predsedu zákonodarného zboru nahradiť terajší šéf ukrajinskej Bezpečnostnej rady Andrij Parubij.

„Myslím, že dnes budú spolu poslanci debatovať, budú sa konať rôzne stretnutia a bude sa konať schôdzka koalície, aby sme zajtra (vo štvrtok) mohli o novej vláde hlasovať,“ vyhlásil dopoludnia Hrojsman podľa agentúry AFP. Potvrdil, že v noci politici dospeli k „formátu, ktorý by mohol byť prijateľný pre všetkých a ktorý je zodpovedný a mohol by vyviesť krajinu z krízy“.

Doterajší predseda ukrajinskej vlády Jaceňuk rezignoval na svoju funkciu v nedeľu. Jeho vláda stratila už skôr parlamentnú podporu, keď z vládnej koalície odstúpili strany Vlasť a Svojpomoc a vo vláde zostali len dve strany, BPP a LF. Poslanci ale nedokázali získať dostatok hlasov na odvolanie Jaceňukovej vlády, hoci kabinet fungoval bez väčšinovej podpory.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Jurij Lucenko #Ukrajina #Volodymyr Hrojsman