Sýrske voľby podľa Ruska zabránia mocenskému vákuu

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v stredu povedal, že v Sýrii sa budú konať nové parlamentné voľby a že tie stredajšie sú určené len na to, aby zabránili právnemu vákuu. Sýrčania v dlhodobo plánovanom termíne volia 250 členov parlamentu.

13.04.2016 15:46
Sergej Lavrov, Rusko Foto: ,
Minister zahraničných vecí Ruska Sergej Lavrov.
debata (36)

Opozícia voľby bojkotuje a považuje ich za nelegálne, pretože sa konajú len v oblastiach kontrolovaných vládou; kritický je k hlasovaniu tiež Západ. Rusko ako spojenec obhajuje pozíciu Damasku.

Podľa Británie organizovanie volieb za súčasnej situácie dokladá, do akej miery je sýrsky režim vzdialený realite. Francúzsko hovorí o podvode zorganizovanom vládou. Lavrov povedal novinárom, že zmyslom hlasovania je vyvarovať sa právneho vákua. Parlament na štyri roky zvolili v roku 2012 a do tohtoročného mája sa podľa riadneho termínu mali konať nové voľby.

V Ženeve sa popoludní začne tretie kolo sýrskych mierových rozhovorov a podľa opozície i jej spojencov voľby výsledok rokovaní ohrozujú. „Sýrske strany sa musia dohodnúť na novej ústave, na tom, aké inštitúcie potrebujú na zabezpečenie prechodu k novému systému. Je už dohodnuté, že z tohto politického procesu musí vzísť nová ústava, na základe ktorej sa budú konať predčasné voľby. Kým sa to stane, treba predísť vákuu. Tie voľby sú na to určené,“ povedal Lavrov.

Britská vláda vo vyhlásení oznámila, že sýrske vedenie organizovaním volieb dokazuje, do akej miery je vzdialené realite. Podľa Británie voľby odporujú decembrovej rezolúcii BR OSN, ktorá počíta s usporiadaním volieb do 18 mesiacov.

Voľby „pod záštitou chabej fasády demokracie nemôžu zabezpečiť legitimitu“, uvádza vyhlásenie britskej vlády. Upozorňuje sa v ňom na to, že stovky tisíc Sýrčanov žijú v obkľúčených mestách, milióny ušli z domovov, mnohí do cudziny, a nemôžu hlasovať.

Londýn tiež vyzval opory Damasku, najmä Rusko, aby použili svoj vplyv a prinútili sýrsku vládu zapojiť sa do rozhovorov o politickom odovzdaní moci. Minulé dve kolá ženevských rozhovorov zatiaľ nepriniesli výsledok.

Podľa francúzskej vlády sú sýrske voľby podvod. „Francúzsko odsudzuje tento volebný podvod zorganizovaný vládou. Voľby sa konajú bez kampane, pod dohľadom režimu a bez medzinárodných pozorovateľov,“ povedal hovorca francúzskeho ministerstva zahraničia Romain Nadal.

Platné podľa neho môžu byť jedine voľby zorganizované na základe rezolúcie BR OSN, ktorá stanovuje kroky prechodného obdobia v Sýrii. Prezident François Hollande už pred niekoľkými dňami označil hlasovanie za „provokatívne a nerealistické“.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Veľká Británia #Sýria #Lavrov #Francois Hollande