Slovákov v OSN zatiaľ nevypočúvajú

Lobovanie za diplomatickými kulisami a hľadanie kompromisov medzi veľmocami. Tak vždy tradične vyzeral výber budúceho generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov. Proces, o ktorom verejnosť vedela len málo, ani sa oň príliš nezaujímala, je teraz trocha jasnejší.

14.04.2016 07:09
debata (2)
Expremiérka Nového Zélandu Helen Clarková by... Foto: SITA, Seth Wenig
Helen Clarková, helen clark, expremiérka nového zélandu, Expremiérka Nového Zélandu Helen Clarková by mohla byť kompromisným kandidátom na generálneho tajomníka OSN vhodným pre všetkých.

Oficiálni kandidáti na post šéfa OSN sa začali verejne prezentovať pred 193-členným Valným zhromaždením. Je to vôbec prvý raz, čo niečo také musia záujemcovia absolvovať.

Lajčák a Kubiš

V New Yorku v sídle OSN zatiaľ na vypočúvaní chýbajú Slováci, hoci sa v súvislosti s postom generálneho tajomníka zvykne hovoriť až o dvoch. O súčasnom ministrovi zahraničných vecí Miroslavovi Lajčákovi a jeho predchodcovi, terajšom šéfovi misie OSN v Iraku Jánovi Kubišovi.

Ten koncom minulého roka v rozhovore pre Pravdu uviedol, že sa rozhodne na jar, či bude kandidovať.

Lajčák tiež zatiaľ nič oficiálne neoznámil. Podľa diplomatických kruhov však o svojej kandidatúre veľmi intenzívne rokuje v zákulisí. Premiér Robert Fico mu ako predseda predchádzajúcej vlády vyjadril podporu.

Dá sa predpokladať, že na tom nič nezmení ani nový slovenský kabinet. V návrhu programového vyhlásenia vlády sa spomína podpora pre kandidatúry Slovenskej republiky a jej odborníkov na pozície v štruktúrach OSN a ďalších medzinárodných organizáciách.

V tejto chvíli má oficiálny záujem o šéfa Organizácie Spojených národov deväť ľudí. Je dosť pravdepodobné, že nástupcom Juhokórejčana Pan Ki-muna, ktorý končí 31. decembra, bude niekto z východnej Európy. Z tohto regiónu totiž ešte generálny tajomník nebol. Aj preto zatiaľ medzi deviatimi oficiálnymi kandidátmi dominujú práve Východoeurópania, ktorých je až sedem.

Neprebádané vody

Ich verejné vypočúvanie sa začalo v utorok. "Plavíme sa v neprebádaných vodách,“ priznal predseda Valného zhromaždenie OSN Dán Mogens Lykketoft. Vôbec totiž nie jasné, ako táto prezentácia ovplyvní výber generálneho tajomníka.

Toho síce volí Valné zhromaždenie, meno však predkladá Bezpečnostná rada OSN. Súhlasiť s ním teda musí všetkých jej päť stálych členov. A v konečnom dôsledku najmä USA a Rusko.

"OSN nie je demokracia. Najdôležitejšie je, aby bol kandidát prijateľný pre stálych členov BR OSN,“ pripomenul pre Pravdu expert na medzinárodnú politiku Daniel Serwer z Univerzity Johnsa Hopkinsa.

"Stáli členovia budú opäť zohrávať zásadnú úlohu pri výbere generálneho tajomníka,“ tvrdí aj expert na OSN Sam Daws z Oxfordskej univerzity. "Na verejné prezentácie sa však upriamila pozornosť. Vytvárajú tak očakávanie, že kompetentnosť kandidátov bude kritériom výberu. Nový generálny tajomník musí byť politicky zdatný, schopný riadiť veľkú organizáciu a byť efektívnym hovorcom OSN v globálnych médiách,“ uviedol Daws pre Pravdu.

Martin Edwards, riaditeľ Centra pre štúdie OSN a globálneho riadenia na Seton Hall University v New Jersey, vníma vypočúvanie kandidátov ako krok k väčšej transparentnosti. Ani tento expert však nepreceňuje túto novinku.

"Kandidáti sú pripravení. Už zverejnili svoje predstavy. Hrajú na istotu. Nemyslím si, že od nich budem počuť niečo prekvapujúce či šokujúce. Budú rozprávať všeobecne, vyhnú sa konkrétnym veciam, aby neurazili nikoho zo stálych členov Bezpečnostnej rady,“ povedal pre Pravdu Edwards.

Kto z doterajších oficiálnych kandidátov by mohol mať najväčšiu šancu získať najvyšší post OSN? Veľa sa hovorí tom, že do tohto kresla by mala po prvý raz zasadnúť žena. Favoritkou by tak mohla byť Bulharka Irina Bokovová, súčasná šéfka UNESCO.

Bez šancí však určite nie je ani expremiérka Nového Zélandu Helen Clarková, hoci nepochádza z regiónu východnej Európy, mohla by však byť kompromisným kandidátom vhodným pre všetkých. "Očakávala by som, že v 21. storočí dostanem rovnakú šancu ako ktorýkoľvek mužský uchádzač,“ uviedla podľa agentúry AP Clarková.

Podľa viacerých expertov zatiaľ na verejných vypočúvaniach najviac zaujal bývalý portugalský predseda vlády António Guterres, ktorý bol do minulého roku aj vysokým komisárom OSN pre utečencov.

K voľbe šéfa OSN sa od júla viac ráz stretne Bezpečnostná rada. Svoj návrh by mala predložiť v septembri. Je preto jasné, že aj po prvých verejných vypočúvaniach sa objaví ešte viacero kandidátov. Bude medzi nimi aj Slovák?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Miroslav Lajčák #Ján Kubiš