Bomba v Skopje dostala milosť

Vystupuje ako pyrotechnik, ktorý zneškodnil bombu, podľa opozície však macedónsky prezident prestrihol nesprávny drôtik a krajinu priviedol na pokraj výbuchu. Ďorge Ivanov nečakane zastavil trestné stíhanie všetkých politikov zapletených do rozsiahleho odpočúvacieho škandálu. Ten od vlani otriasa malou balkánskou krajinou, ktorá je v prvej línii balkánskej migračnej krízy.

14.04.2016 07:18
macedónsko, protest, demonštrácia, skopje, Foto: ,
Demonštranti v centre Skopje protestujú proti rozhodnutiu hlavy štátu zastaviť trestné stíhanie všetkých politikov zapletených do rozsiahleho odpočúvacieho škandálu.
debata (22)

Ivanov, podobne ako kedysi na Slovensku Vladimír Mečiar, tvrdí, že amnestia poslúži národnému zmiereniu. Opozičný vodca, sociálny demokrat Zoran Zaev však hovorí o štátnom prevrate a s tisíckami rozhnevaných demonštrantov žiada rezignáciu hlavy štátu. Brusel zase varuje pred podkopaním základov právneho štátu a ohrozením eurointegračných ambícií Macedónska.

„Posledné dva roky sa Macedónsko nachádza v politickej kríze, doposiaľ najhlbšej. Dve znepriatelené politické strany si už v tomto politickom zápase nevyberajú prostriedky. Politika sa v Macedónsku premenila na preteky v tom, kto podá viac trestných oznámení. Aby sa s touto agóniou skoncovalo, rozhodol som sa v súlade so svojimi ústavnými právomocami zastaviť všetky trestné konania proti vládnym i opozičným politikom,“ zdôvodnil Ivanov udelenie milosti.

Amnestia sa dotkne predovšetkým dlhoročného premiéra Nikolu Gruevského, politického spojenca hlavy štátu, a jeho národných konzervatívcov, ktorí sú už desať rokov pri moci. Vyšetrovanie sa však viedlo aj proti Zaevovi, ktorý odpočúvaciu aféru známu pod označením Bomba odhalil.

Vládu potom bombardoval desiatkami zvukových záznamov, ktoré Gruevského a jeho spolupracovníkov usvedčujú zo zneužívania moci, volebných prechmatov, korupcie i krytia policajného násilia.

Zaev tvrdí, že nahrávky získal od nemenovaného zdroja z macedónskych bezpečnostných zložiek, ktoré nezákonne odpočúvali dvadsaťtisíc ľudí – nielen svojich kritikov a novinárov, ale aj západných diplomatov. Vláda, naopak, obvinila Zaeva, že výbušné nahrávky dostal od cudzích tajných služieb, ktoré majú záujem o destabilizáciu Macedónska.

Zaev zastavenie svojho trestného stíhania odmietol a trvá na tom, aby v súlade s dohodou, ktorú vlani pod patronátom EÚ uzavrela vláda s opozíciou, špeciálna prokuratúra dotiahla do konca všetky kauzy v rámci škandálu Bomba.

„Od dneška Macedónsko nie je právny štát. Žiadame, aby Ivanov okamžite odstúpil. Ak to nespraví, dovedie krajinu k výbuchu,“ varoval opozičný vodca, ktorý na včera večer zvolal masové protesty.

Znepokojenie vyjadrila aj Európska únia. Brusel sa obáva, že amnestia pochová politickú dohodu, ku ktorej vlani doviedol znepriatelené strany v Skopje. Na jej základe by sa v júni mali konať predčasné voľby. Opoziční sociálni demokrati pohrozili, že voľby budú bojkotovať, lebo Gruevského strana nesplnila kľúčové body dohody.

Aj eurokomisár Johannes Hahn, ktorý má na starosti vzťahy EÚ s uchádzačmi o členstvo, vyslovil pochybnosti, či za nových podmienok môžu byť nadchádzajúce voľby regulárne.

„Postup prezidenta Ivanova nie je v súlade s mojím chápaním toho, ako funguje právny štát. Politickí lídri by mali vedieť, že tieto kroky vážne ohrozujú euroatlantickú budúcnosť ich krajiny,“ vyhlásil Hahn a vyzval macedónskych politikov, aby sa vrátili k rokovaciemu sto­lu.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Macedónsko #Skopje