Ukrajinská 'premieriáda' sa neskončila

Ani poriadne nezačali a už aj skončili. Andrej Parubij, podpredseda ukrajinského parlamentu a šéf Rady bezpečnosti a obrany štátu, rokovanie snemovne čoskoro po jeho stredajšom predpoludňajšom otvorení predčasne ukončil. S tým, že poslanci sa opäť zídu vo štvrtok o desiatej doobeda.

14.04.2016 08:05
Volodymyr Hrojsman, Foto: ,
Volodymyr Hrojsman, stále ešte šéf snemovne, ale smerujúci do premiérskeho kresla, počas stredajšieho predčasne ukončeného rokovania poslancov.
debata (27)

Na niektorých sociálnych sieťach Ukrajinci už vtipkujú. Vraj až sa nad budovou parlamentu objaví biely dym, tak to bude znamenať, že zvolili premiéra.

„Frakcia Blok Petra Porošenka a Ľudový front požiadali o vyhlásenie prestávky. V súčasnosti sa konajú konzultácie oboch zoskupení a v takejto situácii je rozumné predčasne ukončiť rokovanie snemovne,“ cituje agentúra UNIAN Parubija, ktorý má na poste šéfa parlamentu vymeniť jeho terajšieho predsedu Volodymyra Hrojsmana, pravdepodobného nového šéfa kabinetu. O tom sa však má rozhodovať najskôr vo štvrtok.

Napriek opakovanému tvrdeniu kyjevských politikov o tom, že zostavenie novej vlády je už „pod strechou“, sú podľa ukrajinskej verzie agentúry Interfax stále v hre dve ministerské kreslá – energetiky a zdravotníctva. Denníku Ukrajinska pravda to potvrdil aj Jurij Lucenko, šéf parlamentnej frakcie Blok Petra Porošenka (BPP).

„Naša frakcia presadzuje energetika Igora Nasalika. Ibaže prezident, ako aj budúci premiér Hrojsman váhajú. Chcú v kresle šéfa rezortu človeka s čistou reputáciou,“ vysvetľoval Lucenko.

Podľa neho oveľa horšia situácia je v prípade kandidatúry šéfa rezortu zdravotníctva. Alexander Usenko, uznávaný riaditeľ kyjevského Národného chirurgického ústavu, odmietol ponuku. „Podľa našej frakcie ministerstvo nemôže riadiť medik, ale skúsený manažér. Inak sa nedostaneme zo slepej uličky,“ informoval Lucenko o postoji BPP.

Na kupčenie tak mali politici v oboch frakciách, ako aj prezident Porošenko ďalších 24 hodín. Šesť rezortov má staronových ministrov vrátane obrany, vnútra a zahraničia. Napriek tomu, ako konštatovala UNIAN, „premieriáda“ v Kyjeve pokračuje. Ukrajinský politológ Andrej Jermolajev z analytického strediska Nová Ukrajina predpovedá, že by sa mohla skončiť do konca tohto týždňa.

„Premiérom bude Volodymyr Hrojsman, jednou z hlavných predností ktorého je schopnosť rokovať so všetkými politickými silami v parlamente. Na rozdiel od jeho predchodcu Arsenija Jaceňuka, ktorý v snemovni neustále bojoval s niektorými frakciami,“ dodal Jermolajev.

Nie všetkým však imponuje kandidatúra Hrojsmana, o ktorom je známe, že je blízkym človekom prezidenta a teda pod jeho vplyvom. Práve túto skutočnosť mnohí považujú za slabosť navrhovaného nového šéfa kabinetu.

Otvorene proti je frakcia Baťkivščina (Vlasť) expremiérky a opozičnej líderky Julie Tymošenkovej, ale aj Svojpomoc a Radikálna strana Oleha Ľaška. Ako tvrdia, lepšie ako proprezidentská bábková vláda sú predčasné parlamentné voľby.

O tých však nechcú počuť nielen tí, ktorým by priniesli porážku, ale ani politickí a finanční sponzori na Ukrajine doma, no najmä v zahraničí. Obávajú sa totiž, že doterajšie investované úsilie urobiť z krajiny štát podľa ich predstáv vyjde nazmar.

Navyše, v prípadných víťazoch predčasného hlasovania o zložení parlamentu nevidia garanciu toho, že napríklad spoločenská situácia nebude na Ukrajine ešte horšia, ako je teraz. Podľa ukrajinského portálu Korrespondent napríklad len v Kyjeve vzrástla v prvom štvrťroku 2016 zločinnosť o 45 percent v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Blok Petra Porošenka #Volodymyr Hrojsman