V Kyjeve je o ministra viac, ale jeden chýba

Ukrajinská "premieriáda" vyvrcholila vo štvrtok zvolením nového šéfa kabinetu, vlády a predsedu parlamentu. Pod kupolou snemovne sa rozliehal potlesk prokoaličného vládneho dvojzáprahu, ale aj opozičné skandovanie Hanba!, Hanba! na adresu nového premiéra a spôsobu hlasovania. Opozícia totiž demisiu Jaceňuka, vymenovanie Hrojsmana a zrušenie februárovej rezolúcie negatívne hodnotiacej vládu schválením jediného uznesenia považuje za protiústavný krok.

15.04.2016 09:26
Ukrajina, Foto: ,
Ani počas štvrtkového rokovania ukrajinského parlamentu sa to nezaobišlo bez potýčok provládnych poslancov s ich kritikmi.
debata (12)

Hrojsman napokon získal „hladkých“ 257 hlasov pri potrebe minimálnych 226. Pritom o vládnom programe poslanci nič nevedeli. Jeho obsah rozdávali "na papieri“ až po hlasovaní. Poslanci odhlasovali novej vláde aj „ročnú“ imunitu, a to napriek dosť pesimistickým predpovediam o jej budúcnosti.

„Je to politik nového typu,“ ubezpečoval poslancov prezident Petro Porošenko pred hlasovaním o Volodymyrovi Hrojsmanovi. Napokon všetko dopadlo podľa očakávania. K šiestim staronovým ministrom, hlavne v silových rezortoch, sa pridali nové tváre, ale nakoniec kabinet aj tak ostal zatiaľ bez obsadenej stoličky ministra zdravotníctva. Ukrajinci majú zato nový rezort pre záležitosti Donbasu. Podľa Porošenka práve konečný návrat celej oblasti pod ukrajinskú kontrolu je jednou z hlavných úloh novej vlády a jej šéfa. Prezident v priamom televíznom prenose totiž poslancom už v úvode rokovania oznámil, že súčasťou kabinetu je rezort, „ktorý sa bude zaoberať otázkou utečencov a správou oblastí“, kde podľa neho pokračuje tzv. protiteroristická operácia. V tejto súvislosti oznámil, že na východe Ukrajiny je do boja proti odporcom kyjevskej vlády nasadených 69 000 vojakov. Poslanci reagovali potleskom postojačky. Porošenko zároveň vyzval prítomných na schválenie ústavnej zmeny o decentralizácii krajiny, ktorej cieľom je "zabezpečiť pokojný návrat Donbasu“.

„Medzinárodný menový fond poskytne peniaze. Veď avizoval, že ak bude vláda, tak budú financie. Kabinet musí ale krvou podpísať, že bude plniť rady fondu. Nijaké zmeny v tomto smere nebudú. Rovnako ako vo vzťahu k Západu,“ reagoval na výsledky hlasovania ukrajinský politológ Michail Pogrebinskij. V prípade vzťahu Kyjeva k Moskve očakáva „zmäkčovanie rétoriky“. „Bezočivosť, ktorú si dovolil Jaceňuk, si Hrojsman nedovolí,“ myslí si politológ. Zároveň sa ale podľa neho podstata protiruských postojov nemení. Rovnako ako postoj k dohodám z Minska. Vláda nemá podľa Pogrebinského totiž vplyv na ich realizáciu. Na záver upozornil, že "vymenovanie Hrojsmana bolo v rozpore s platnými procedúrami a je preto možné očakávať, že bude mať dohru na ústavnom súde“.

Kyjevský politológ Kosť Bondarenko zase pripomenul, že nová vláda bude závislá od vzťahu dvoch frakcií (Jaceňukov Ľudový front a Blok Petra Porošenka – pozn. aut.), ktoré sa budú navzájom vydierať. „Kabinet sa tak stane rukojemníkom koalície a výsledok bude nestabilný a krátkodobý,“ predpovedal Bondarenko. Jeho ukrajinský kolega politológ Vadim Karasjov nezabudol konštatovať, že rozhodnutie parlamentu bolo „technické“. „Po troch dňoch tvrdých rozhovorov vypracovali kompromisný balík o zložení kabinetu, formovaní novej koalície a napriek ostrým protestom pravicovej opozície sa skončilo hlasovanie veľmi jednoznačne,“ sumarizoval Karasjov, ktorý neočakáva „nejaké rušivé momenty“. „Prezident dosiahol to, po čom veľmi túžil – odstaviť Jaceňuka a do kresla dostať človeka, ktorý by bol súčasťou prezidentovho najbližšieho okolia,“ dodal kyjevský politológ.

Hrojsmana podľa očakávania vymenil na poste šéfa jednokomorového parlamentu Andrij Parubij. V novom kabinete ostávajú napríklad ministri zahraničia, obrany a vnútra, ktorých podľa ústavy navrhuje prezident.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Volodymyr Hrojsman