Volodymyr Hrojsman: Ešte vám ukážem, ako sa vládne!

Samotnému štvrtkovému hlasovaniu o šéfovi kabinetu predchádzala ostrá výmena názorov medzi horúcim kandidátom Volodymyrom Hrojsmanom a jeho kritikmi. Emotívnej atmosfére sa napokon neubránil ani inak väčšinou pokojný dnes už predseda parlamentu.

15.04.2016 10:00
Ukrajina, Hrojsman Foto: ,
Volodymyr Hrojsman.
debata (117)

„Ešte vám ukážem, ako sa vládne,“ poznamenal zlostne v priamom televíznom prenose Hrojsman smerom k laviciam opozície. Po tom, čo reagoval na útoky kritikov a neuvedomil si, že jeho mikrofón je stále zapnutý.

V každom prípade ide o najmladšieho, len tridsaťosemročného, ukrajinského premiéra v novodobých dejinách krajiny. Na tribúne Majdanu nestál a ako starosta Vynnice veľmi dobre vychádzal s prezidentom Viktorom Janukovyčom, ako aj s jeho Stranou regiónov. Patrí medzi málo tých ukrajinských politikov, ktorí nemali rusofóbne vyhlásenia a v podstate nikdy neskĺzli do rétoriky nacionalistov. Na druhej strane je pravda, že pod všetkými antiruskými zákonmi za posledného jeden a pol roka je aj Hrojsmanov podpis.

Nový šéf snemovne je synom vynnického podnikateľa Borisa Hrojsmana, majiteľa najväčšieho mestského trhoviska, ale aj mnohých podnikov v meste. Volodymyr ešte počas školy pomáhal otcovi riadiť tržnicu. Nevyhýbal sa však ani hrubej práci. Už ako štrnásťročný získal zváračskú kvalifikáciu. O desať rokov už kandidoval za poslanca do mestskej rady a ako 27-ročný sa stal jej šéfom. O rok neskôr sedel v kresle lídra oblasti, a to vďaka podpore strany Baťkivščina (Vlasť) Julie Tymošenkovej. V čase, keď terajšia opozičná líderka bola na nože s Petrom Porošenkom. V roku 2010 Hrojsmana opätovne zvolili s nevídanou podporou 78 percent voličov. A potom to už išlo dynamicky: 27. februára 2014 sa stal ministrom v prvej Jaceňukovej vláde, 27. novembra 2014 si sadol do kresla predsedu parlamentu.

„Neuhne pred žiadnou kritikou. Je ho ťažké presvedčiť. Ak som s ním nesúhlasil, tak moja úspešnosť presvedčiť ho o opaku bola tak tridsaťpercentná. Je nepriestrelný aj v prípade tlakov zvonku. Ak zistil, že niekto konal vedome nesprávne, tak mal okamžite padáka,“ spomína v rozhovore pre portál Strana Andrej Reva, niekdajší Hrojsmanov námestník vo vynnickej mestskej rade. „Je tvrdý. Dokáže sa rýchle rozhodnúť. Skôr však všetko zváži. Ak je presvedčený že má pravdu, tak je nezastaviteľný,“ dodáva Reva.

K úspechom Hrojsmana na čele mesta veľmi pomáhal oligarcha Porošenko. Majiteľ cukrárenského gigantu Roshen napríklad sponzoroval kladenie nového povrchu ulíc. Zlé jazyky však tvrdia, že asfalt vyrábali v Porošenkových podnikoch. Vo Vynnici sa objavila aj „spievajúca“ fontána, symbol mesta. Boli zrekonštruované vodovodná sieť, ale aj ďalšie projekty, ktoré sa považujú za Hrojsmanov úspech. „Stavil na strednodobé plány. Spolu s jso svojimi ľuďmi zlikvidoval anarchiu v obchode, vývoz smetí bol bez predchádzajúcich nedostatkov a mestská doprava dostala nové transportné prostriedky,“ dodáva Reva.

Pôsobenie starostu Vynnice má však aj druhú stranu mince. Hrojsman napríklad maximálne zdražil komunálne služby.

„V tomto smere je Vynnica ukrajinským priekopníkom. Ľudia začali platiť za všetko. Napríklad aj za kontrolu odberových hodín. V prípade poskytovania komunálneho servisu práva ľudí sa vyparili a ostali iba povinnosti,“ cituje portál Vesti kritikov starostu. Podľa nich napríklad dohody s firmami v komunálnej oblasti nerobili priamo ako všade inde, ale cez prostredníkov, ktorí si však brali desať percent z dohodnutej sumy. Ak pred štvrtkovým hlasovaním o novom premiérovi možno Porošenko považoval Hrojsmana za poslušnú bábku vo svojich rukách, tak po jeho zvolení za šéfa kabinetu bude asi musieť zmeniť názor.

© Autorské práva vyhradené

117 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Volodymyr Hrojsman