Na grécko-macedónskej hranici vznikla škola pre detských utečencov

V improvizovanom utečeneckom tábore Idomeni na grécko-macedónskej hranici vznikla stanová škola pre detských utečencov, ktorí sa učia napríklad angličtinu a nemčinu. Okrem dobrovoľníkov z európskych krajín sa do výučby zapojili aj niektorí utečenci, informoval grécky server Iefimerida.

15.04.2016 09:49
debata (2)

Veľký stan postavený dobrovoľníkmi z viacerých európskych krajín, v ktorom učia deti z miestneho tábora, nesie hrdé označenie Idomenské kultúrne centrum. Kým najrozšírenejšie európske jazyky, ktoré sa môžu hodiť deťom i dospelým v ich budúcom bydlisku, vyučujú prevažne dobrovoľníci, niektorí utečenci pomáhajú tiež s výučbou matematiky či fyziky. Ako je uvedené na dennom rozvrhu hodín, o 09:00 sa podávajú raňajky a potom nasleduje matematika a jazykové lekcie.

„Je to samozrejme nesmierne ťažké, pretože mnohé z detí ani nepoznajú pravopis materinského jazyka, pretože kvôli vojnám nikdy nechodili do školy. A to hovoríme o deťoch, ktoré majú 11 alebo 12 rokov,“ povedal agentúre APE-MPE Daniel, jeden z dobrovoľníkov, ktorý sa pri tabuli snažia naučiť utečenecké deti jednoduché vety v angličtine. Preto sa mnoho deti súbežne učí písať na papier tiež arabské znaky, aby získali vôbec povedomie o písaní ako takom.

„Ide im to tuho, ale snažia sa,“ usmieva sa sýrsky učiteľ, ktorý pracuje v tábore už viac než dvadsať dní a sníva o tom, že sa dostane do Anglicka alebo inej anglicky hovoriacej krajiny. Školský rozvrh je veľmi pestrý. Jeho súčasťou sú pesničky v rôznych jazykoch, vzdelávacie hry a samozrejme maľovanie, pretože dochádzka musí deti tiež baviť a úspešne zaháňať nudu.

Výučba už prebieha takmer týždeň a každý deň sa počet záujemcov o školu zvyšuje. To kladie nároky na množstvo vzdelávacích potrieb, ktorých je nedostatok. „Potrebujeme všetko, učiteľov i knihy v arabčine,“ podotýka Daniel, zatiaľ čo deťom rozdáva ceruzky a papier.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #škola #utečenci #Macedónsko