Trump získava ľudí, ktorí majú z migrácie obavy

"Vnímam politické spektrum ako rozdelené do troch častí. Asi 20 percent ľudí skutočne nenávidí migrantov. V zásade sú to rasisti. Okolo 15 až 20 percent si zase myslí, že migranti sú len dobrí. Najdôležitejších je však 60 percent v strede,“ povedala pre Pravdu Tamar Jacobyová, šéfka organizácie ImmigrationWorks USA. Tá sa v spolupráci s podnikateľmi snaží presadiť v Amerike imigračnú reformu. Jacobyová je bývalá známa novinárka, pracovala v magazíne Newsweek či denníku New York Times.

15.04.2016 12:00
debata (9)
Stúpenci Donalda Trumpa vo Wisconsine skandujú:... Foto: SITA/AP, Charles Rex Arbogast
Trump, Stúpenci Donalda Trumpa vo Wisconsine skandujú: "Postav ten múr!

Republikán Donald Trump naznačuje, že ak sa stane prezidentom, deportoval by z USA 11 miliónov nelegálnych migrantov. Prečo je táto otázka taká výrazná v americkej politike?

Nie je to prekvapujúce. A je to aj legitímne. Sme uprostred historických demografických zmien. Asi od roku 1950 prišlo do Ameriky približne 65 miliónov migrantov. Je to veľmi veľa aj na takú veľkú krajinu. V roku 1950 boli Spojené štáty krajinou bielych. Absolútne sa to zmenilo a ešte sa to bude ďalej meniť. Krajina sa zamýšľa nad tým, čo bude nasledovať. Pol milióna ľudí ročne prichádza do USA nelegálne. Máme takých 11 miliónov, čo je dvojnásobok počtu obyvateľov na Slovenska.

Tamar Jacobyová, šéfka organizácie...

A Trump ich chce poslať preč.

Ale neznamená to, že to chcú všetci. Asi žiadny politik pred Trumpom však nedokázal tak osloviť tých ľudí, ktorí majú z migrácie obavy. Používa slovník, ktorým si ich získava. Prieskumy však stále ukazujú, že takých ľudí je menšina. Dve tretiny Američanov tvrdia, že migranti krajinu posilňujú. Trump však nie je populárny len pre migráciu.

Prečo ešte?

Urobí všetko, aby vyhral. A mnoho voličov to vníma ako správne, lebo majú pocit, že za nich nikto nebojuje. Trump tvrdí, že chráni ľudí a tiež hovorí, že debaty, ktoré sa vedú vo Washingtone, sú neraz nezmyslené. Má do istej miery pravdu. Je to asi podobné v Európskej únii, keď ľudia hovoria, že to, čo sa deje v Bruseli, nemá nič spoločné s tým, čo ich trápi. Vnímam politické spektrum ako rozdelené do troch častí. Asi 20 percent ľudí skutočne nenávidí migrantov. V zásade sú to rasisti. Okolo 15 až 20 percent si zase myslí, že migranti sú len dobrí. Najdôležitejších je však 60 percent v strede. Trumpa podporuje tých dvadsať percent, čo nenávidia migrantov. Plus získava nemalú časť stredových voličov. O nich musíme bojovať. Chce ich Trump aj ja.

Dvadsať percent Američanov, ktorí nenávidia migrantov je dosť veľa.

Je to veľké číslo. Ale 80 percent je iných.

Ako sa rozprávať s tými 20 percentami?

Myslím, že sa s nimi nedá veľmi komunikovať. Je to boj o tých ľudí v strede. Na päť minút ich presvedčím ja, potom zase Trump. Ak prehrá, možno ho budú menej počúvať.

Stále však hovoríme o pätine Američanov, ktorí ho berú. Kto sú títo ľudia?

Trump nám to pomáha lepšie pochopiť. Mnohí z nich sú starší bieli muži bez vysokoškolského vzdelania. Vyrástli v Amerike bez imigrantov. Majú ekonomické problémy. Faktom je, že imigranti sa neuchádzajú o tie isté práce ako domáci, pokiaľ nejde o miestnych ľudí s nižším vzdelaním. V prípade mnohých Trumpových podporovateľov je pravdou, že systém pre nich až tak nefunguje. Globalizácia pre nich znamená ťažké časy. Ich pracovné miesta zmizli a politicky sa im nikto nevenuje. Sú nahnevaní, ale príčinou nie je len migrácia.

V tom prípade s nimi asi predsa len treba komunikovať.

Snažím sa apelovať na stredopravicovo zameraných ľudí. Nie každého presvedčíte. Ale rada by som videla, že hľadáme pre nich riešenia. Nejde o najchudobnejšie vrstvy. Sú to ľudia o jednu kategóriu vyššie. Nevedela som, že pre nich odpoveďou bude, že budú obviňovať migrantov. Stále však verím, že pre nich a ich deti musíme hľadať riešenia. Trump im ponúka len jednoduché odpovede. Riešenia pre nich musia hľadať aj republikáni. Demokrati si myslia, že ich majú, lebo vedia lepšie hovoriť o chudobe či pracovnej mobilite. Mimochodom, hoci si ľudia myslia, že konkurencia medzi migrantskou pracovnou silou a miestnymi je veľká, v skutočnosti to tak nie. Domáci majú zvyčajne lepšie pracovné zručnosti. Migranti sú často oveľa horšie vzdelaní. Ale niekedy aj oveľa lepšie.

Spomenuli ste, ako Američania nie sú spokojní s Washingtonom a Európania s Bruselom. Súvisí to aj s migráciu a utečeneckou krízou. Trump chce postaviť múr na hraniciach s Mexikom, v Európe vyrastajú ploty. Je to riešenie?

Aj vy ste argumentovali, že niektoré obavy sú legitímne. Mnoho ľudí sa obáva, že migrácia sa dostáva mimo kontroly. Keď sa do susedstva prisťahuje jeden cudzinec a viem, že druhého by som mohla zastaviť, budem mať oveľa menšie starosti. Múr ich rieši. Ale sú aj iné riešenia. Sofistikovanejšie, ako je manažment hraníc. Strach z migrantov musíme vedieť pomenovať, riešiť. Sú to oprávnené starosti. Voliči však majú radi jednoduché riešenia. Ako vravím, najlepšie, čo sa dá, je manažovať migráciu. Všetkých nezastavíte. Bezpečnostný argument je, ak máte mať milión ľudí, ktorí idú cez váš kontinent a nič o nich neviete, ľahšie sa medzi nimi ukryjú traja či tridsiati, ktorí vám chcú zle. Keď však zvládnete ich registráciu, pozriete sa na to, kto sú, bude aj pre tých zlých ťažšie sa schovať.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyhlásila, že utečenecká kríza je aj stretnutím s globalizáciou. Ako sa hýbu financie, tovar, tak sa hýbu aj ľudia.

Nie všetci sa však pohnú. V USA máme zaujímavú štatistiku. Počet migrantov závisí od ekonomiky, od trhu. Zavolá vám bratranec z Nevady, aby ste nechodili, lebo nie je práca. Tak nejdete. Globalizácia teda neznamená, že prídu všetci. V Európe má na to myslím vplyv aj pomerne štedrý sociálny systém. V USA sa to viac týka príležitostí na trhu práce. Mali by ste sa pozrieť aj na svoj sociálny systém. Nechcem vám radiť, a je to aj iná debata, ale aby ste tu nemali priveľa ľudí, ktorí prichádzajú pre dávky a nepracujú.

Kto v tejto situácii vyhrá v USA prezidentské voľby?

Je veľmi ťažké niečo predpovedať. Trump zmenil pravidlá. Je to akoby ste celý život robili predpovede na základe toho, že existuje zemská príťažlivosť. Ale tá zrazu zmizla. V niektoré dni si myslím, že Trump sa môže stať prezidentom. Inokedy zase vravím, že jednoznačne prehrá. Problémom je, a to hovorím bez ohľadu na to, ku komu sa prikláňam, že demokratka Hillary Clintonová nie je až taká silná kandidátka. Ľudia ju nemajú radi. Jej súper Bernie Sanders ju dosť oslabil. Na druhej strane je Trump veľmi nepopulárny. Tri štvrtiny žien by ho nevolili. Značná časť republikánov ho odmieta. Povedala by som, že Hillary vyhrá. Ale určite by som to netvrdila na sto percent.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #migranti #Donald Trump