Španielsky minister odstúpil kvôli Panamským dokumentom

Španielsky minister priemyslu José Manuel Soria oznámil svoju rezignáciu kvôli podielu vo firmách sídliacich v daňových rajoch. Informujú o tom španielske médiá, podľa ktorých sa politik rozhodol opustiť svoju pozíciu vo vláde a zároveň zložiť poslanecký mandát. Soria sa tak stal ďalšou politickou obeťou takzvaných Panamských dokumentov, ktoré odhaľujú spôsoby, ktorými stovky politikov a ďalších verejných osobností ukrývajú svoje príjmy pred zdanením.

15.04.2016 10:30
Panama papers, Jose Manuel Soria Foto: ,
Španielsky minister priemyslu Jose Manuel Soria.
debata (2)

Soria vo vyhlásení oznámil médiám, že po rozhovore s premiérom a predsedom Ľudovej strany (PP) Marianom Rajoyom sa rozhodol odstúpiť, lebo si je „vedomý evidentných škôd, ktoré táto situácia spôsobuje Ľudovej strane“. Zároveň uviedol, že jeho podiely v offshorových firmách sa datujú do obdobia pred rokom 1995, keď vstúpil do vysokej politiky, a že nikdy nemali nič spoločné s politickou činnosťou.

Podľa Panamských dokumentov mal podiely vo firmách v Paname a na britskom ostrove Jersey, ktoré sú medzi takzvanými daňovými rajmi. Okrem pozície ministra priemyslu, energetiky a turistického ruchu rezignoval aj na poslanecký mandát a tiež na pozíciu šéfa PP na Kanárskych ostrovoch.

Po zverejnení dokumentov, ktoré unikli z internej komunikácie právnickej a poradenskej firmy Mossack Fonseca, rezignoval minulý týždeň na svoju funkciu islandský premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson. Verejnej kritike čelia aj ďalší poprední politici. Argentínskeho prezidenta Mauricia Macria dokonca pre podozrenie na finančné machinácie vyšetrujú.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #panama papers