Ukrajina: Hrojsman vymenoval Mikloša za šéfa svojich poradcov

Nový ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman vymenoval bývalého vicepremiéra a ministra financií Ivana Mikloša šéfom tímu svojich hospodárskych poradcov. Predseda ukrajinskej vlády to v piatok oznámil v parlamente.

15.04.2016 16:10
debata (112)

Úlohou Mikloša bude pomáhať v presadzovaní reformných krokov, v ktorých sa nový kabinet zaviazal pokračovať.

„Vo vláde bude vytvorené jadro, ktorého súčasťou bude skupina odborníkov. Viesť týchto odborníkov bude v súlade s predchádzajúcou dohodou Ivan Mikloš. Bude to skupina pre podporu reforiem,“ povedal Hrojsman v snemovni. Jeho vláda, ktorá nahradila predchádzajúci kabinet Arsenija Jaceňuka, prešla vo štvrtok hlasovaním v parlamente, ktorý tiež schválil vládny program.

S Miklošom, ktorý stál za rozsiahlymi reformami kabinetu expremiéra Mikuláša Dzurindu, sa pôvodne v Kyjeve počítalo pre post ministra financií. Vládna funkcia predpokladá ukrajinské občianstvo, kvôli ktorému by sa ekonóm musel vzdať slovenského občianstva. Dvojité občianstvo zákon až na výnimky neumožňuje, a tak Mikloš nakoniec prijal mimovládnu funkciu šéfa Hrojsmanových poradcov.

Mikloš sa do riadenia ukrajinského reformného programu zaradil už začiatkom minulého roka, keď sa stal poradcom vtedajšej ministerky financií Natálie Jareskovej a ministra hospodárstva Ajvarasa Abromavičiusa. Nikto z týchto dvoch politikov v novej ukrajinskej vláde nie je.

112 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Mikloš #Ukrajina #Volodymyr Hrojsman