Svet nie je lepší. Globsec na to hľadá odpovede

Viac výziev, ktoré si vyžadujú nové originálne riešenie. Terorizmus, Rusko, utečenecká kríza, ekonomické problémy, nárast populizmu a extrémizmu v Európe. Na to všetko sa snaží hľadať odpoveď Globsec. Konferencia o globálnej zahraničnej politike sa koná v Bratislave po jedenásty raz. Dvojdňové rokovanie sa začalo v piatok.

16.04.2016 08:00
GLOBSEC, kolinda grabarová, kolinda grabar, Foto: ,
Medzi hosťami dvojdňového bezpečnostného fóra Globsec 2016 je aj chorvátska prezidentka Kolinda Grabarová.
debata (28)

Šéf Centra pre liberálne stratégie v Sofii Ivan Krastev vidí problémy aj v tom, ako sa zmenil náš pohľad na svet. Akoby sme sa vracali do minulosti.

"Otvorené hranice nám umožnili cestovať. Teraz otvorené hranice vnímame ako problém. Globalizácia vytvorila dve veľké roly. V jednej ju obsadil turista. Všetci sa ho snažíme získať, aby nás navštívil,“ povedal pre Pravdu Krastev. "Druhá patrí utečencovi. Toho zase chceme vyhodiť. Sú dve strany toho istého procesu,“ pripomenul odborník na európsku politiku.

Program konferencie sa menil v poslednej chvíli pre hospitalizáciu slovenského premiéra Roberta Fica. Návštevu Bratislavy preto zrušil jeho český kolega Bohuslav Sobotka. Konferencia však aj napriek tomu prilákala hlavy štátov a ministrov. Celkovo pricestovalo okolo tisíc hostí z viac ako 70 krajín sveta.

Podľa slovenského ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka je Globsec mimoriadnou príležitosťou na stretnutie politikov, expertov, ale aj novinárov, ktorí sa zaoberajú témami ako zahraničná politika či bezpečnosť.

„Globsec sa za jedenásť rokov stal najdôležitejšou bezpečnostnou konferenciu na východ od Mníchova,“ uviedol Lajčák. "Situácia vo svete nie je jednoduchá. Existuje mnoho vecí, o ktorých musíme diskutovať. Stretnutie politikov, analytikov a novinárov by nám mohlo pomôcť prísť s originálnymi riešeniami. Je to veľmi dôležité aj pre nadchádzajúce predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ od 1. júla. Skutočne verím, že Globsec prinesie inšpiráciu pre túto neľahkú úlohu,“ povedal Lajčák.

"Potrebuje originálne riešenia,“ uviedol aj český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek. Aj preto, lebo aj EÚ je originálny projekt. Je jasné, že nie je pre nás ľahké nájsť tieto riešenie. Musíme byť kreatívni. Nie sme schopní sa s problémami popasovať podobným spôsobom ako USA, lebo máme inú štruktúru,“ upozornil Zaorálek.

Globsec a bezpečnosť

Jedenásty ročník konferencie Globsec sa koná za sprísnených bezpečnostných opatrení. Bratislavu navštívilo viacero prezidentov a desiatky ministrov. Ako informoval Martin Wäldl z kancelárie prezidenta Policajného zboru, ide o opatrenia, ktoré môžu obmedziť plynulosť dopravy v okolí miest konania konferencie, respektíve pri presunoch hostí podujatia, ktorí požívajú status chránenej osoby.

„Uvedené podujatie svojím charakterom umožňuje polícii aj iným orgánom štátu precvičiť niektoré opatrenia, ktoré budú aj počas predsedníctva Slovenska v Rade EÚ. Pôjde napríklad o nácvik súčinnosti polície a zložiek ministerstva obrany pri zvýšenej ochrane prevádzky letiska Milana Rastislava Štefánika, ale aj širšieho okolia letiska a Bratislavy,“ dodal Wäldl.

Podľa organizátorov bola v Bratislave ohlásená demonštrácia proti Globsecu, ktorá súvisí aj s udelením Českej a slovenskej transatlantickej ceny, ktorú by mali dostať exministerka zahraničia USA Madeleine Albrightová a bývalý český politik a diplomat Michael Žantovský.

(sita, am)

Viacerí rečníci sa na prvom dni konferencie dotkli zložitej situácie vo svete, ale aj problému vlastnej zraniteľnosti zvnútra. Slovenský prezident Andrej Kiska pripomenul, ako majú propaganda a informačná vojna silu manipulovať verejnou mienkou. Podľa neho to nie je prvý raz, keď sú liberálne demokracie pod tlakom a v histórii sme videli, kam to viedlo.

"Extrém sa stal symbolom sily,“ vyhlásil Kiska v prejave na Globsecu v jasnej narážke na nárast radikalizmu a populizmu v Európe, ktoré sa aj v nedávnych slovenských voľbách prejavili na vstupe neonacistov do parlamentu.

Výrazné krízy spomenula vo svojej reči aj nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová. Podľa nej ide o terorizmus, vzťah s Ruskom, migračnú, ale aj nedoriešenú ekonomickú krízu. "Sú to krízy bezpečnosti, ale aj hodnôt,“ vyhlásila von der Leyenová.

"Globsec je tento rok nezvyčajne dôležitý, hoci nemáme dôvod na radosť,“ uviedol pre Pravdu známy britský novinár a analytik Edward Lucas. Aj on upozorňuje na vnútorné nebezpečenstvá, ktorým čelíme a ktoré sú násobené vonkajšími hrozbami.

„Zobudili sme sa do sveta, v ktorom vidím krízu politického riadenia v postkomunistickom svete. Krajiny v tomto regióne si volia nepríjemných, excentrických politikov, ktorí sú otvorení ruskému vplyvu a správajú sa euroskepticky, čo nie je nápomocné,“ tvrdí Lucas. Podľa neho by však bolo pokrytecké "ukazovať prstom len na váš región“.

"Vplyv Ruska v západnej Európe je rovnako alarmujúci. Videli sme to v súvislosti s holandským referendom o asociačnej dohode s Ukrajinou. A Francúzka Marine Le Penová a americký prezidentský kandidát Donald Trump sú oveľa väčším nebezpečenstvom ako čokoľvek, čoho sme svedkami vo visegrádskej štvorke, v Pobaltí či na Balkáne,“ myslí si Lucas.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #GLOBSEC