Merkelová a Hollande vyjadrili podporu novému ukrajinskému premiérovi

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande vyjadrili podporu novozvolenému ukrajinskému premiérovi Volodymyrovi Hrojsmanovi, ale aj prezidentovi Petrovi Porošenkovi.

15.04.2016 21:01
Volodymyr Hrojsman, Foto: ,
Volodymyr Hrojsman.
debata (67)

Urobili tak v telefonickom rozhovore s Porošenkom, uvádza sa v v piatok zverejnenom vyhlásení Hollandovej kancelárie. Informovala o tom agentúra Ukrinform.

Merkelová a Hollande sa ukrajinskému prezidentovi zverili aj so svojimi očakávaniami. „Nový podnet, vytvorený zmenou vlády, by mal viesť k rýchlym a konkrétnym výsledkom,“ uvádza sa vo vyhlásení Elyzejského paláca.

Okrem toho, ako informovala agentúra TASS, Merkelová a Hollande vyzvali ukrajinské orgány na rýchle zavedenie reforiem a realizáciu minských dohôd.

„Je potrebné koncentrovať úsilie na zaistenie bezpečnosti a dodržiavanie režimu prímeria, ako aj na prepustenie väzňov, humanitárne otázky, zabezpečenie podmienok na politické urovnanie krízy, čo v prvom rade súvisí s usporiadaním volieb na východe Ukrajiny,“ dodala Hollandova kancelária.

Ukrajinský parlament v stredu schválil vymenovanie svojho predsedu Volodymyra Hrojsmana do funkcie predsedu vlády. Minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin, minister obrany Stepan Poltorak, minister vnútra Arsen Avakov, minister spravodlivosti Pavel Petrenko, minister pre informačnú politiku Jurij Stec a minister pre mládež a šport Ihor Ždanov si svoje pozície udržali.

Novým ministrom energetiky sa stal Ihor Nasalyk, ministrom financií Oleksandr Danyľuk, prvým vicepremiérom a ministrom ekonomického rozvoja a obchodu Stepan Kubiv.

Ukrajina má zároveň nový ústredný orgán štátnej správy: ministerstvo pre vnútorne vysídlené osoby, zónu ATO (zóna protiteroristickej operácie v Donbase) a okupované územia. Na jeho čele stojí Vadym Černyš. Post ministra zdravotníctva zostal neobsadený.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Francois Hollande #Ukrajina #Volodymyr Hrojsman