Šéfovia diplomacií Nemecka a Francúzska navštívili Líbyu

Ministri zahraničných vecí Nemecka a Francúzska Frank-Walter Steinmeier a Jean-Marc Ayrault pricestovali v sobotu na krátku neohlásenú návštevu do líbyjského hlavného mesta Tripolis, ktorá má byť prejavom podpory pre tamojšiu novú vládu národnej jednoty.

16.04.2016 16:45
debata (24)

„Celé medzinárodné spoločenstvo je zajedno v tom, že cesta k mieru a stabilite v Líbyi vedie cez realizáciu mierovej dohody a vládu národnej jednoty,“ citovala Steinmeiera agentúra DPA.

Počas niekoľkohodinovej návštevy sa obaja ministri stretnú aj s predsedom vlády národnej jednoty Fájizom Sarrádžom. Prezidentská rada podporovaná OSN začala pod jeho vedením pôsobiť koncom marca v Tripolise. V hlboko rozdelenej krajine existovali doteraz dve súperiace vlády – medzinárodne uznávaná sídlila na východe Líbye v Tobruku a islamistická v Tripolise.

„Chceme pomôcť, aby ľudia v Líbyi cítili, že s politickou dohodou sa spája aj šanca viesť opäť normálny život v mieri a istote,“ povedal Steinmeier.

Návštevy západných politikov v Líbyi – aj nedávna cesta talianskeho diplomata Paola Gentiloniho a niekoľkých európskych veľvyslancov – sú podľa DPA de facto uznaním novej vlády. V najbližších mesiacoch sa tiež sa očakáva znovuotvorenie prvých veľvyslanectiev v Tripolise.

Snahou Európy je podľa agentúry Reuters takisto zabrániť potenciálne novej vlne utečencov, ktorí by mohli využiť chaos vládnuci v Líbyi od zvrhnutia dlhoročného vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011. Západné vlády sú znepokojené i rozmachom tzv. Islamského štátu v Líbyi, ktorý prevzal kontrolu nad mestom Syrta a ohrozuje zariadenia na ťažbu ropy.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Nemecko #Francúzsko