Spiegel: U vodičov EP sa našiel propagandistický materiál IS

Európsky parlament (EP) prepustil dvoch vodičov zo súkromnej firmy, u ktorých sa našli cédečka s propagandou tzv. Islamského štátu (IS). Vo svojom najnovšom vydaní o tom píše nemecký spravodajský týždenník Der Spiegel.

16.04.2016 18:54
debata (5)

Magazín s odvolaním sa na niekoľko zdrojov oboznámených s kauzou uviedol, že jeden prípad sa stal v Štrasburgu a druhý v Bruseli. Kedy k odhaleniu došlo, nie je známe.

Keďže sa navyše zistilo, že niekoľko ďalších vodičov má trestné záznamy, predsedníctvo EP sa v pondelok rozhodlo, že už nebude využívať služby súkromných poskytovateľov, ale vodičov bude zamestnávať priamo parlament.

„Pri dodatočných bezpečnostných previerkach sme bohužiaľ narazili na osoby so závažnými záznamami v policajnom registri trestov,“ citoval Spiegel z rozhodnutia predsedníctva EP. Hovorca EP sa dnes pre agentúru DPA odmietol k uvedeným informáciám vyjadriť; ako dôvod uviedol bezpečnostné aspekty.

Podľa časopisu Spiegel má 751 europoslancov v súčasnosti k dispozícii 65 vodičov súkromných spoločností v Bruseli a 85 v Štrasburgu. Ďalších 23 vodičov je zamestnancami EP.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #Islamský štát