Voľby v Sýrii vyhrala podľa očakávania Asadova vládna strana Baas

Parlamentné voľby v Sýrii, ktoré sa konali 13. apríla na územiach kontrolovaných režimom prezidenta Bašára Asada, vyhrala podľa všeobecného očakávania vládnuca Socialistická strana arabskej obrody (Baas).

17.04.2016 16:55
debata (143)

Podľa agentúry AFP to v nedeľu oznámila volebná komisia. Sýrska opozícia aj Západ označili voľby za nelegitímne, podľa Ruska boli v súlade s ústavou krajiny.

Podľa zverejnených výsledkov strana Baas, ktorá je pri moci už pol storočia, získala vo 250-člennom zákonodarnom zbore výraznú väčšinu kresiel. Mandáty vraj získalo všetkých 200 kandidátov zapísaných na kandidátnej listine „Národného zväzu“, ktorý Baas viedol.

Volebná komisia tvrdila, že voľby sa konali v celej Sýrii okrem provincií Rakka a Idlib, ktoré ovládajú z veľkej časti radikálna organizácia Islamský štát (IS) a front An-Nusrá. Podľa informácií, ktoré v deň volieb priniesli zahraničné médiá, sa volilo len na približne tretine sýrskeho územia, kontrolovaného vládou a obývané zhruba 60 percentami obyvateľov krajiny.

Volebná komisia uviedla, že odovzdať hlasovací lístok prišlo 57,56 percenta voličov, ktorí boli oprávnení hlasovať. Z 3 500 kandidátov tak vyberalo 5,08 milióna voličov. Podľa oficiálnych údajov má v krajine právo hlasovať celkovo 8,83 milióna ľudí.

Sýrska opozícia v krajine aj v zahraničí označila voľby za nelegitímne, rovnako ako západné krajiny. Na druhej strane Rusko, ktoré podporuje Asadovu vládu, tvrdí, že hlasovanie bolo v súlade s ústavou krajiny. Organizácia Spojených národov sa zasadzovala o to, aby sa voľby uskutočnili až v roku 2017.

143 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Sýria #Bašár al-Asad #vojna v Sýrii