Káhira sa nevzdala ani zrnka piesku, tvrdí egyptský prezident

Egyptský prezident Abdal Fattah Sisi pri pokuse obhajovať odovzdanie strategických ostrovov Tírán a Sanáfír v ústí Akabského zálivu Saudskej Arábii tvrdil, že "Egypt sa nevzdal ani zrnka piesku". Ostrovy odovzdal o. i. teda krajine, ktorá bola vždy sponzorom radikálneho Moslimského bratstva. Hnutia, ktoré egyptskí generáli s tichým súhlasom USA odstránili od moci napriek jeho legitímnemu volebnému víťazstvu. Navyše Káhira a Rijád sa rozhodli, mimochodom, už niekoľký raz, vybudovať spoločný most ponad Červené more, ktorý podľa Sisiho pomenujú po saudskoarabskom panovníkovi.

18.04.2016 10:00
debata (2)
Egyptský prezident Abdal Fattah Sisi. Foto: SITA/AP, Thomas Hartwell
Egypt, Sisi Egyptský prezident Abdal Fattah Sisi.

Čo si o zbližovaní „demokratických“ generálov s konzervatívnym islamským Rijádom porušujúcim dodnes ľudské práva myslia Egypťania, ukázali sobotňajšie demonštrácie nielen v Káhire.

„Syn Židovky rozpredáva Egypt! Dnes za 20 miliárd dolárov dva ostrovy a zajtra Izraelu Sinaj!, nieslo sa podľa palestínskeho informačného spravodajského portálu Palestine-info ulicami egyptskej metropoly. A to napriek upozorneniu prezidenta Sisiho, že teraz "je vecou parlamentu, aby o dohode týkajúcej sa ostrovov diskutoval a schválil ju alebo odmietol“.

Sobotňajšie masové protesty, ktoré sa konali na výzvu občianskych aktivistov a dnes už zakázaného Moslimského bratstva sa konali aj v Gize a Alexandrii. Ide o doteraz najväčšie demonštrácie od čias vojenského prevratu. Polícia použila proti demonštrantom slzotvorný plyn a viac ako sto ich zatkla. „Ostrovy boli vždy egyptskými. Existujú o tom dokumenty,“ tvrdil Izzat Abdullah, jeden z účastníkov káhirského protestu. Na žiadosť egyptských advokátov zrušiť dohodu s Rijádom súd rozhodol, že o probléme bude rokovať 17. mája.

Oba neobývané ostrovy Tírán a Sanáfír sa nachádzajú východne od egyptského letoviska Šarm aš-Šajch. Pod kontrolou Rijádu majú byť na základe dohody o delimitácii morskej hranice. Po tzv. šesťdňovej vojne v roku 1967 oba ostrovy spolu so Sinajským polostrovom okupoval Izrael. Po tom, čo v roku 1982 na základe mierovej zmluvy z roku 1979 Tel Aviv vrátil Sinaj pod jurisdikciu Káhiry, oba ostrovy opäť spravoval Egypt. Káhira dnes tvrdí, že Tírán a Sanáfír patria Saudskej Arábii, ktorá v roku 1950 požiadala Egypt o ich ochranu pred Izraelom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Saudská Arábia #Abd al-Fattáh as-Sísí