Čína vyšetruje prípad chorých detí zo školy pri chemičkách

Čínske úrady začali vyšetrovanie v súvislosti so správami o zásadnom zhoršení zdravotného stavu stoviek detí, ktoré navštevujú jazykovú školu v blízkosti troch bývalých chemických tovární v meste Čchang-čou. Zo 640 študentov školy, ktorí podstúpili prehliadku, lekári u 490 zistili výskyt rôznych ochorení od chronického kašľa cez bolesti hlavy, ekzémy až po leukémiu, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na nedeľné vysielanie čínskej verejnoprávnej televízie CCTV.

18.04.2016 12:04
debata

Žiaci školy sa opakovane sťažovali na „neobvyklý zápach“ tiahnúci sa z niekdajšieho priemyselného komplexu, uviedla agentúra Nová Čína. Podľa televízie CCTV mali rodičia študentov podozrenie, že ochorenia detí, zahŕňajúce aj krvné abnormality či lymfómy, súvisia s umiestnením školy v znečistenom prostredí a vyzývali na presťahovanie ško­ly.

Na internete sa objavili nedatované fotografie, na ktorých demonštrujú desiatky ľudí za premiestnenie vzdelávacieho zariadenia. „V Číne sa cenia len životy ľudí, ktorí majú moc a peniaze,“ hlásal jeden z komentárov pod snímkami. „Rýchlo sa Odsťahujte! Na tomto mieste nie je radno sa zdržovať!“ vyzýval ďalší diskutujúci.

Agentúra Nová Čína vtedy napísala, že miestne úrady začali program obnovy pôdy v priemyselnej lokalite. „Ekologická komisia vo februári dospela k záveru, že program dosiahol očakávané výsledky a že kvalita vzduchu a pôdy spĺňa štátne normy,“ napísala agentúra Nová Čína.

Televízia CCTV však uviedla, že predchádzajúce ekologické štúdie odhalili extrémne vysokú úroveň znečistenia pôdy a vody chemikáliami a ťažkými kovmi v mieste bývalých troch chemičiek. Množstvo chlorobenzénu – spájaného v prípade veľkých dávok s poškodením mozgu, pečene a obličiek – miestami presahovalo povolenú normu vraj takmer desaťtisíckrát.

Znalecké správy, ktoré si nechali vypracovať rodičia znepokojených študentov, zistili znečistenia vody, pôdy a ovzdušia aj v areáli školy, oznámila televízia CCTV.

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #Čína #chemická továreň