Belgický minister si vyslúžil kritiku kvôli výroku o moslimoch

Belgický premiér Charles Michel podporil ministra vnútra Jana Jambona, ktorý v nedeľu vyvolal vlnu nevôle svojím vyhlásením, že značná časť belgických moslimov privítala bruselské atentáty s nadšením. Informovala o tom agentúra Reuters. Jambon takisto označil podporovateľov terorizmu za "rakovinu", ktorú treba zo spoločnosti odstrániť.

18.04.2016 12:39
Belgicko, Jambon Foto: ,
Belgický minister vnútra Jan Jambon.
debata (17)

Minister vnútra v rozhovore poskytnutom nedeľnému vydaniu belgického denníka De Standaard uviedol, že „značná časť moslimskej komunity v reakcii na atentáty tancovala (radosťou)“. Za svoje slová si vyslúžil vlnu kritiky, predovšetkým z opozičných radov, ale aj od svojich kolegov vo vláde.

Premiér Michel sa však Jambona zastal. Podľa šéfa vlády by sa problémy v moslimskej komunite nemali generalizovať, ale ani prikrášľovať. „Môžem potvrdiť, že úrady skutočne zaznamenali oslavy útokov,“ uviedol premiér. Zúčastnilo sa ich však vraj iba minimum belgických moslimov. Podľa predsedu vlády bruselského regiónu Rudiho Vervoorta polícia zaznamenala v Bruseli len jediný incident, keď dvaja mladí muži oslavovali útoky neďaleko domu jedného z podozrivých teroristov.

Minister vnútra v nedeľňajšom rozhovore tiež obvinil predchádzajúce vlády, že podcenili integráciu moslimov do belgickej spoločnosti. Opatrenia súčasného kabinetu podľa neho nebudú mať okamžitý efekt.

Jambon, člen separatistickej Novej flámskej aliancie, na seba svojimi výrokmi neupútal v posledných dňoch pozornosť zďaleka prvýkrát. Minulý týždeň na otázku, ako je možné, že sa teroristi dokázali v Belgicku tak dlho skrývať, odpovedal, že „Židom sa taky darilo žiť štyri roky v úkryte, aj keď ich nacistický režim hľadal“.

Bruselské atentáty z 22. marca si vyžiadali 32 obetí. Polovica z nich zahynula pri samovražedných útokoch na letisku Zaventem, druhá polovica v stanici metra Maalbeek.

Kvôli údajnému podceneniu bezpečnostných opatrení ponúkli krátko po atentátoch svoju rezignáciu dvaja ministri Michelovej vlády. Jedným bol práve Jambon, druhým minister spravodlivosti Koen Geens. Premiér obe demisie odmietol. Minulý týždeň kvôli kritike bezpečnostných opatrení na bruselskom letisku odstúpila ministerka dopravy Jacqueline Galantová.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Brusel #moslimovia #Belgicko