Nemeckí populisti chcú zakázať verejné prejavy islamu

Pravicová populistická Alternatíva pre Nemecko (AFD) chce zakázať verejné prejavy moslimskej viery v krajine. Podľa nej je islam v rozpore s nemeckou ústavou.

18.04.2016 13:31
debata (26)

Vládna konzervatívna únia CDU / CSU a sociálna demokracia (SPD) postoj AFD kritizovali, podľa nich strana prejavuje extrémistické názory. Moslimská rada reagovala prirovnaním AFD k Hitlerovej nacistickej strane.

„Islam je politická ideológia, ktorá nie je zlučiteľná s nemeckou ústavou,“ uviedla cez víkend pri rokovaní o programe AFD podpredsedníčka strany Beatrix von Storchová. V minulosti už vyvolala pobúrenie, keď vyhlásila, že polícia musí migrantom zabrániť v živelnom prekračovaní hraníc aj za cenu použitia strelných zbraní, a to aj proti ženám a deťom.

Predstavitelia AFD vyzvali ku všeobecnému zákazu nosenia burky a nikábu, teda odevov, ktoré zakrývajú celú tvár moslimských žien. Žiadajú tiež, aby v školách bolo učiteľkám aj žiačkam zakázané nosiť na hlave šatku, ktorý je podľa strany prejavom utláčanie žien. Strana tiež žiada zákaz chlapčenskej obriezky, ktorá patrí k tradičným náboženským rituálom moslimov aj židov.

Zástupcovia vládnych strán už postoj AFD odsúdili. Podpredseda Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej Armin Laschet obvinil AFD, že sa snaží rozštiepiť spoločnosť a chce obmedziť ústavou garantovanú slobodu vyznania.

„AFD štve ľudí proti sebe, provokuje ich. Spolkový úrad pre ochranu ústavy (BfV) by to mal sledovať. Keď nejaká strana začína čoraz agresívnejšie spochybňovať a potláčať základné hodnoty, mal by to úrad pre ochranu ústavy starostlivo vyhodnotiť,“ uviedol Laschet v denníku Rhein-Neckar-Zeitung.

Hovorca Merkelovej Steffen Seibert uviedol, že kancelárka už niekoľkokrát jasne povedala, že islam už „bez akýchkoľvek pochýb“ patrí k Nemecku.

BfV zastáva v Nemecku funkciu civilnej kontrarozviedky. Medzi jeho hlavné úlohy patrí sledovať prejavy pravicového, ľavicového aj náboženského extrémizmu. Úrad dlhodobo monitoruje napríklad krajne pravicovú Národnodemokratickú stranu Nemecka (NPD).

Podľa nemeckej sociálnej demokracie sa AFD snaží vzbudzovať predsudky a chce ťažiť z vyvolaného strachu. „Samozrejme existuje islam, ktorý dodržiava ústavu. Vyznáva ho viac ako 90 percent moslimov, ktorí tu žijú,“ povedala denníku Die Welt Kerstin Grieseová z vedenia sociálnej demokracie. „Kvôli existencii niekoľkých extrémistických skupín nemožno odsudzovať celé náboženstvo,“ doplnila.

Predseda Ústrednej moslimskej rady Aiman ​​Mazyek vyzval k väčšej osvete. S AFD sa na politickú scénu podľa neho dostala „prvýkrát od Hitlerovho Nemecka strana, ktorá znovu diskredituje celé jedno náboženské spoločenstvá a existenčne ho ohrozuje“. Cieľom AFD je podľa neho zneužiť islam k likvidácii demokratického zriadenia v Nemecku. Nie islam, ale AFD je „v rozpore s ústavou“, uviedol Mazyek.

AFD vznikla pôvodne ako strana, ktorá odmietala spoločnú európsku menu. Vlani v nej však prevládlo nacionalistické krídlo, ktoré sa ostro stavia proti imigrácii. Tento rok strana výrazne uspela v troch krajinských voľbách, keď získala od 12 do 25 percent hlasov a v Sasku-Anhlatsku sa stala druhou najsilnejšou frakciou v krajinskom sneme.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #CDU #islam #SPD #CSU #AfD