Porošenko rokoval s Putinom o Savčenkovej a odsúdených Rusoch

Ruský prezident Vladimir Putin telefonicky hovoril so svojím ukrajinským náprotivkom Petrom Porošenkom o osude väznenej ukrajinskej letkyni Nadi Savčenkovej, ktorá si v Rusku odpykáva trest 22 rokov väzenia.

18.04.2016 16:08 , aktualizované: 22:02
debata (286)

Oznámil to v pondelok Kremeľ. Rozhovor sa uskutočnil na pozadí špekulácií o chystanej výmene ukrajinskej letkyne za dvoch Rusov odsúdených v Kyjeve. Žiadne ďalšie podrobnosti správa ruskej prezidentskej kancelárie neobsahuje.

Na Ukrajine odsúdili dvoch ruských vojakov za podnecovanie terorizmu

Súd v Kyjeve v pondelok odsúdil na 14 rokov väzenia dvoch ruských vojakov zajatých vlani na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Interfax.

Jevgenij Jerofejev a Alexander Alexandrov čelili okrem iného obžalobe z podnecovania terorizmu a proces mal dokázať, že sa Rusko aktívne zúčastnilo vojny o Donbas na východe Ukrajiny. Špekuluje sa, že odsúdení Rusi by sa mohli stať súčasťou výmeny väzňov, v rámci ktorej by sa na Ukrajinu vrátila v Rusku odsúdená dôstojníčka ukrajinského letectva Naďa Savčenková.

Rusko tvrdí, že obaja vojaci, údajne agenti vojenskej rozviedky GRU, boli už z aktívnej služby prepustení a v Donbase pôsobili ako dobrovoľníci. Zajatí boli vlani v máji počas prieskumnej akcie, pri ktorej padol ukrajinský vojak.

Médiá v Rusku a na Ukrajine dlhodobo špekulujú, že by verdikt nad oboma Rusmi mohol odštartovať výmenu väzňov, v dôsledku ktorej by sa do vlasti vrátila dôstojníčka Savčenková. Tú v Rusku odsúdili na 22 rokov väzenia za podiel na smrti dvoch ruských novinárov. Teraz drží hladovku a jej zdravotný stav je podľa advokáta veľmi vážny.

286 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Donbas #kríza na Ukrajine #ruskí vojaci #Naďa Savčenková