Nemecký komik sa zastal Böhmermanna satirou na Merkelovú

Nemecký komik Dieter Hallervorden zložil satirickú pieseň na kancelárku Angelu Merkelovú, aby tak protestoval proti piatkovému súhlasu nemeckej vlády s trestným stíhaním satirika Jana Böhmermanna. O jeho stíhanie požiadala Ankara kvôli básni zosmiešňujúcej tureckého prezidenta. Informovala o tom agentúra DPA.

18.04.2016 16:57
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (28)

„Kedysi bola mladou pionierkou … Potom pannou Máriou. A teraz nám sem priviezla kúsok šaríe,“ spieva sa v piesni, ktorú osemdesiatročný komik Hallervorden zverejnil v nedeľu večer na sociálnej sieti Facebook.

Böhmermann predniesol báseň o tureckom prezidentovi na konci marca vo svojom satirickom programe Neo Magazin Royale vo verejnoprávnej televízii ZDF. Báseň, ktorá obsahovala niekoľko vulgarizmov, vykreslila tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana ako človeka, ktorý porušuje ľudské práva, ale okrem iného prevádzkuje aj sex so zvieratami.

Ankara v reakcii na to požiadala Nemecko, aby začalo trestné stíhanie Böhmermanna, čomu nemecká vláda v piatok vyhovela. Za porušenie zákona o urážke cudzích činiteľov v Nemecku hrozia až tri roky väzenia alebo peňažná pokuta. V prípade preukázania viny sa môže odsúdený za mreže dostať až na päť rokov.

Merkelová však v piatok vyhlásila, že jej kabinet chce predložiť novelu, na základe ktorej by trestný čin urážky orgánov alebo predstaviteľov cudzieho štátu zo zákona po roku 2018 zmizol. V pondelok hovorca vlády Steffen Seibert oznámil, že paragraf týkajúci sa urážky nemeckého prezidenta v zákone zostane.

Komik Hallervorden sa slobody slova v Nemecku a satirika Böhmermanna zastal na svojom facebookovom profile už skôr piesňou „Erdogan, zažaluj ma“, v ktorej texte okrem iného stojí: „Spievam jednoducho o tom, čo si zač. Terorista, čo kála na slobodného ducha. “

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #komik #Recep Tayyip Erdogan #satira