Jemen: Povstalci vycúvali z mierových rozhovorov v Kuvajte

Šiitskí povstalci v Jemene vycúvali z mierových rozhovorov, sprostredkovaných Organizáciou Spojených národov, len niekoľko hodín pred tým, ako sa mali v pondelok začať v Kuvajte. Povstalci totiž požadujú okamžité zastavenie náletov koalície na čele so Saudskou Arábiou, ktorá proti nim už rok vedie vojnu. Informovali o tom dnes nemenovaní jemenskí predstavitelia.

18.04.2016 18:11
debata (1)

Zatiaľ nie je jasné, či boli rokovania úplne zrušené. Podľa dvoch predstaviteľov médií, napojených na šiitských povstalcov známych ako húsíovia, odložili zástupcovia povstalcov svoju cestu do Kuvajtu.

Delegácia povstalcov na mierové rokovania nepríde, kým nebudú „úplne zastavené vzdušné útoky“ koalície vedenej Saudskou Arábiou, povedali dvaja nemenovaní predstavitelia pre tlačovú agentúru AP.

Vo vyhlásení vydanom dnes popoludní v mene vyslanca OSN pre Jemen Ismáíla wulda Šajcha Ahmada sa rozhovory označovali za „odložené“ a neuvádzali sa v ňom žiadne podrobnosti, kedy by sa mohli obnoviť.

„Pracujeme na prekonaní najnovších problémov a žiadame delegácie, aby prejavili dobrú vieru a zúčastnili sa na rozhovoroch, ktorých cieľom je dosiahnuť mierové riešenie krízy v Jemene,“ uviedol vyslanec. „Nasledujúcich niekoľko hodín je rozhodujúcich. Vyzývame všetky strany, aby seriózne prevzali svoju zodpovednosť a dohodli komplexné riešenia,“ dodal.

Kuvajtské rokovania sú zamerané na hľadanie spôsobov, ako vyriešiť rok trvajúci konflikt medzi medzinárodne uznanou vládou Jemenu, podporovanou koalíciou na čele so Saudskou Arábiou, a medzi húsíjmi a ich spojencami.

Podľa hovorcu húsíov povstalci neprídu do Kuvajtu, kým nebudú „úplne zastavené“ nálety – tak, ako to stanovuje dohoda o prímerí podpísaná tento mesiac. Hovorca obvinil vyslanca OSN zo snahy „preskočiť požiadavky našich“ povstalcov.

„Toto len odzrkadľuje, že celú dohodu neberú vážne,“ upozornil hovorca húsíov. „Rozhovory v čase neustálych náletov budú zbytočné,“ dodal.

Vyslanec OSN vyhlásil, že na mierových rozhovoroch chce obe strany konfliktu povzbudiť, aby konštruktívne rokovali o takých záležitostiach ako vytvorenie dočasných bezpečnostných opatrení, stiahnutie milícií a ozbrojených skupín, odovzdanie ťažkých zbraní vláde, obnovenie všestranného politického dialógu a prepustenie politických väzňov i zadržiavaných.

Húsíovia obsadili hlavné mesto Saná v septembri 2014 a vyhnali odtiaľ vládu riadenú prezidentom Abdom Rabbuhom Mansúrom Hádím, ktorý následne ušiel do Saudskej Arábie. Jemenská vláda potom získala pomoc Západom podporovanej koalície a dobyla späť väčšinu južných oblastí.

Vo vojne v Jemene zahynuli tisíce ľudí a z domovov muselo ujsť 2,4 milióna obyvateľov. Húsíovia majú stále pod kontrolou väčšinu severných oblastí krajiny. Konflikt podporil aj separatistické nálady medzi obyvateľmi juhu, ktorí túžia po nezávislosti, akú mali pred zjednotením Jemenu v roku 1990.

Aj v pondelok sa v prístavnom meste Aden zhromaždili desaťtisíce ľudí, požadovali odtrhnutie od zvyšku krajiny a návrat ku kedysi nezávislému štátu Južný Jemen.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Jemen #mierové rokovania #šiitski povstalci #Kuvajt