Teroristi vraj plánujú útoky na pláže v južnej Európe, Taliansko to popiera

Po Paríži a Bruseli môžu džihádisti udrieť na talianske, španielske a francúzske pláže. Pred útočníkmi prestrojenými za predavačov suvenírov a osviežujúcich nápojov, ktorí sa v letoviskách preplietajú medzi slnečníkmi, varoval na prahu dovolenkovej sezóny nemecký denník Bild.

19.04.2016 11:42 , aktualizované: 20.04.2016 12:00
debata (9)

Najpredávanejšie bulvárne noviny Nemecka sa odvolávajú na zdroje zo Spolkovej spravodajskej služby (BND), ktorú vraj na hrozbu upozornili talianski kolegovia. Rím to včera poprel. Nijaké nové upozornenie pre turistov zatiaľ nevydal ani Berlín.

Informácie o chystaných útokoch talianske tajné služby získali v Afrike, tvrdí Bild. Útočníkmi by mali byť Senegalčania nadviazaní na nigérijských džihádistov z Boko Haram, ktorí sa hlásia k teroristickej organizácii Islamský štát. Ide o ľudí, ktorí už dlhší čas ako obchodníci pravidelne lietajú do Európy, preto spravidla majú víza a môžu sa bez problémov pohybovať po krajinách Európskej únie. Budú maskovaní ako plážoví predavači, pri sebe však majú mať zbrane a výbušniny, opisuje scenár Bild, podľa ktorého sa útok má začať paľbou do dovolenkárov a vyvrcholí odpálením výbušnín nastražených medzi ležadlami. "Môže ísť o úplne novú dimenziu terorizmu, pretože pláže nemožno chrániť,“ povedal Bildu zdroj zo spravodajského prostredia.

Európania oddychujúci na pláži sa dostali do hľadáčika teroristov už vlani. Medzi 38 obeťami ozbrojenca v tuniskom letovisku Súsa bolo 30 Britov a niekoľko Nemcov. Pred štvrť rokom zase dvaja útočníci v egyptskej Hurgade zranili dvoch Rakúšanov a jedného Švéda.

Zvýšené bezpečnostné riziko tvrdo postihlo cestovný ruch v Tunisku, Egypte, ale aj v Turecku, ktoré bolo za posledný rok terčom série krvavých bombových útokov. Teroristické hrozby menia plány aj slovenským dovolenkárom. Časť našincov už vlani po útokoch v Tunisku či v Thajsku oddychovala radšej na Slovensku. Domáci cestovný ruch aj vďaka opatrnejším českým turistom zažil vlani rekordne úspešný rok. Tým, že hrozby sa presúvajú viac do Európy, môže dovolenkárov tento rok lákať more ešte menej ako vlani.

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí na otázku denníka Pravda, či chystá nejaké opatrenia pred letnou sezónou, odpovedalo, že občania by si mali pozrieť cestovné odporúčania pre konkrétnu krajinu na webovej stránke rezortu diplomacie. "Zákerná podstata terorizmu spočíva v tom, že nikdy nevieme kde, kedy a akou formou udrie. Cieľom teroristov je šíriť strach a meniť náš životný štýl. Ministerstvo zahraničných vecí pravidelne vyhodnocuje situáciu v jednotlivých krajinách na základe aktuálneho vývoja a ďalších faktorov, ako aj v spolupráci s našimi partnermi – najmä z krajín EÚ. Následne podľa potreby aktualizujeme cestovné odporúčanie pre konkrétnu destináciu,“ uviedol hovorca ministerstva Peter Stano.

Podľa Bildu teroristickými útokmi je ohrozené celé pobrežie Talianska, juh Francúzska a Costa del Sol v juhošpanielskej Andalúzii. Rím však tvrdenie nemeckého denníka odmieta ako ničím nepodložené šírenie poplašnej správy. „Nemáme ani potuchy, odkiaľ tieto informácie pochádzajú,“ uviedla podľa agentúry DPA talianska tajná služba, ktorá poprela, že by na niečo také upozornila nemeckých kolegov. Podobne sa vyjadril aj šéf parlamentného výboru pre dohľad nad talianskymi tajnými službami Giacomo Stucchi. „Nemecké noviny by si mali lepšie overiť svoje zdroje, pretože ak by podobné varovanie existovalo, na talianskych plážach by sme už zaznamenali nárast aktivít bezpečnostných síl. Keďže sa tak nestalo, logika hovorí, že tieto informácie sa nezakladajú na reálnych faktoch,“ argumentoval Stucchi.

Informácie Bildu dementoval aj taliansky minister vnútra Angelino Alfano. „V žiadnej krajine nie je nulové riziko, ale prevencia zatiaľ fungovala,“ citovala ho agentúra ANSA

9 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #teroristi #Boko Haram #teroristická hrozba #IS