Ukrajina sa zrejme predbežne dohodla s Ruskom na oslobodení Savčenkovej

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v utorok na tlačovej konferencii v Kyjeve naznačil, že sa s Ruskom predbežne dohodol na mechanizme oslobodenia ukrajinskej pilotky Nade Savčenkovej, ktorá si v Rusku odpykáva trest 22 rokov väzenia za údajný podiel na vražde dvoch ruských novinárov.

19.04.2016 13:56 , aktualizované: 16:04
Rusko, Ukrajina, Savčenková Foto:
Ukrajinská letkyňa Naďa Savčenková v ruskej väznici.
debata (150)

Kremeľ túto správu nekomentoval, podľa agentúry Interfax len pripustil, že o Savčenkovej počas pondelkového telefonátu prezident Vladimir Putin s Porošenkom hovoril.

Podľa Interfaxu diskutovali aj o oslobodení Jevgenija Jerofejeva a Alexandra Alexandrova, dvoch ruských vojakov odsúdených v pondelok v Kyjeve na 14 rokov väzenia za podnecovanie k terorizmu. Médiá oboch krajín špekulovali, že sa chystá výmena ruskej dvojice za Savčenkovú.

Porošenko v utorok výmenu nepotvrdil. „Pondelkový rozhovor s Putinom sa uskutočnil z mojej iniciatívy a na základe predbežných rokovaní a zdá sa mi, že sa nám podarilo dohodnúť určitý postup oslobodenia Nade,“ vyhlásil v utorok ukrajinský prezident.

Porošenko tiež vyhlásil, že je pripravený urobiť všetko, čo je v jeho silách, pre oslobodenie v Rusku odsúdenej občianky Nade Savčenkovej. Uviedol tiež, že je pripravený vypraviť prezidentský špeciál, aby Savčenkovú doviezol z Ruska na Ukrajinu.

Podľa Porošenkovho vyhlásenia práve rozhodnutie ukrajinského súdu v kauze Jerofejev-Alexandrov „otvára isté možnosti pre uplatnenie mechanizmu výmeny“ v Rusku odsúdenej Savčenkovej.

Porošenko však súčasne vystríhal pred špekuláciami o termínoch výmeny a ďalších krokoch smerujúcich k návratu odsúdenej do vlasti. Apeloval tiež na novinárov, aby nezverejňovali neoverené informácie.

Ukrajinská strana podľa agentúry TASS v pondelkovom telefonickom rozhovore trvala na okamžitom prepustení Savčenkovej. Porošenko tiež žiadal, aby ruské úrady umožnili, aby ukrajinskú občianku prehliadli ukrajinskí alebo nemeckí lekári.

Savčenkovú v utorok v jej väzení v západoruskom Rostove navštívil ukrajinský generálny konzul, ako sa na tom v pondelkovom telefonickom rozhovore dohodli Putin a Porošenko. O výsledkoch návštevy zatiaľ konzul novinárov neinformoval.

Bývalú ukrajinskú navigátorku a operátorku bojového vrtuľníka Naďu Savčenkovú v marci ruský súd odsúdil na 22 rokov väzenia za spoluúčasť na vražde dvoch rukých novinárov televíznej spoločnosti VGTRK.

Ukrajinský súd v pondelok na 14 rokov väzenia odsúdil oboch spomínaných ruských občanov, ktorých zadržali vlani na východe Ukrajiny. Ukrajinský súd rozhodol, že Jerofejev a Alexandrov sú príslušníkmi osobitných jednotiek ruskej armády a na Ukrajine boli na prieskumnej misii.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že obaja Rusi boli na Ukrajine ako dobrovoľníci a v čase zadržania neboli v aktívnej službe.

150 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Petro Porošenko #Naďa Savčenková