Savčenková dočasne prerušila hladovku

V Rusku odsúdená niekdajšia ukrajinská navigátorka a operátorka bojového vrtuľníka Naďa Savčenková dočasne prerušila svoju hladovku. Stalo sa tak na žiadosť ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, ktorý sa s ňou v utorok telefonicky spojil, informovali v stredu ukrajinské médiá.

20.04.2016 10:58 , aktualizované: 21:35
Rusko, Ukrajina, Savčenková Foto:
Ukrajinská letkyňa Nadija Savčenková v ruskej väznici.
debata (73)

Porošenko na svojom konte na sieti Twitter napísal, že počas telefonátu jej vyslovil svoju podporu a spoločne so Savčenkovej matkou a sestrou na Nadiju naliehali, aby v záujme svojho zdravia prerušila hladovku.

„Ďakujem, že súhlasila,“ napísal Porošenko, ktorý odsúdenú ubezpečil, že robí všetko, čo je v jeho silách, aby dosiahol jej oslobodenie a návrat na Ukrajinu. Súčasne ju informoval o krokoch, ktoré boli podniknuté v záujme jej oslobodenia a hovoril aj o svojom pondelkovom telefonáte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Telefonát Porošenka so Savčenkovou potvrdil aj jej advokát Iľja Novikov, ktorý súčasne informoval, že na Ukrajine odsúdení ruskí občania Alexander Alexandrov a Jevgenijovi Jerofejev sa odmietli odvolať proti rozhodnutiu súdu, ktorý nad nimi vyniesol verdikt 14 rokov odňatia slobody. „Ich výmena je možná,“ napísal Novikov.

O tom, že s Ruskom bol dohodnutý „istý algoritmus“ oslobodenia v Rusku odsúdenej ukrajinskej občianky Nadije Savčenkovej, informoval Porošenko uplynulý utorok. Uviedol tiež, že je pripravený vypraviť prezidentský špeciál, aby Savčenkovú doviezol z Ruska na Ukrajinu.

Moskva a Kyjev pracujú na jej vydaní na Ukrajinu

Ruské a ukrajinské úrady si vymenia dokumenty potrebné na to, aby si ukrajinská letkyňa Nadija Viktorivna Savčenková mohla doma na Ukrajine odpykať zvyšok trestu uloženého v Rusku. Oznámilo to v stredu v Moskve ruské ministerstvo spravodlivosti. Rozhodnutie o vydaní Savčenkovej, ktorú v Rusku odsúdili na 22 rokov väzenia, potom vynesie ruský súd.

Podľa ruského ministerstva Moskva dostala ukrajinskú žiadosť o dodanie dokumentov, ktoré ukrajinskej ministerstvo spravodlivosti potrebuje na vypracovanie návrhu na odovzdanie odsúdenej na Ukrajinu, kde by si mala trest odpykať. Stalo by sa to na základe medzinárodnej konvencie o odovzdávaní odsúdených osôb z roku 1983.

Podľa Moskvy potom musí nasledovať rozhodnutie ukrajinského súdu, ktorým bude trest uložený v Rusku uvedený do súladu s ukrajinskými zákonmi. Rozhodnutie o odovzdaní Savčenkovej potom vynesie ruský súd, uviedlo ruské ministerstvo. Termíny týchto právnych krokov medzinárodnej konvencie nestanovuje.

Savčenkovú v marci ruský súd odsúdil na 22 rokov väzenia za spoluúčasť na vražde dvoch rukých novinárov televíznej spoločnosti VGTRK. Oboch spomínaných ruských občanov, ktorých zadržali vlani na východe Ukrajiny údajne na prieskumnej vojenskej misii, odsúdil ukrajinský súd na 14 rokov väzenia. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že obaja Rusi boli na Ukrajine ako dobrovoľníci a v čase zadržania neboli v aktívnej službe.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Petro Porošenko #Naďa Savčenková