Obama v Rijáde rokoval s kráľom Salmánom

Americký prezident Barack Obama sa v Saudskej Arábii stretol s kráľom Salmánom. V krajine má takisto vo štvrtok v pláne schôdzku so šiestimi členmi Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu (GCC). Podľa Bieleho domu chce Barack Obama debatovať najmä o väčšom zapojení krajín Perzského zálivu do bojov proti radikálom z Islamského štátu, o vojnách v Sýrii, Jemene a celkovo o boji proti terorizmu, uviedla agentúra AP.

20.04.2016 13:55 , aktualizované: 21:29
debata (18)
Americký prezident Barack Obama a... Foto: SITA/AP, Carolyn Kaster
Obama, Salmán, Americký prezident Barack Obama a saudskoarabský kráľ Salmán počas stretnutia v Rijáde.

Obama do Saudskej Arábie prišiel v čase, keď sú vzťahy medzi Washingtonom a Rijádom napäté. Americký kľúčový spojenec v Perzskom zálive urobil v poslednej dobe rad krokov, ktoré Američania prijali s nevôľou. Rijádu sa zase nepáčia niektoré postoje USA budiace pochybnosti, či Washington zdieľa so Saudskou Arábiou jej regionálne záujmy.

Sporná bola napríklad januárová poprava niekoľkých desiatok odsúdených teroristov vrátane šiitského duchovného, ​​čo vyvolalo prudkú roztržku s Iránom. Rijád po následnom útoku na svoju ambasádu v Iráne obmedzil diplomatické vzťahy s Teheránom. Rijád takisto kriticky prijal medzinárodné dohody s Iránom o jeho jadrovom programe.

Jasným signálom ochladenia vzájomných vzťahov bol podľa svetových agentúr fakt, že na rozdiel od hláv štátov Perzského zálivu neprivítal Salmán Obamu hneď na letisku, ale až v kráľovskom paláci.

Obamu na ceste sprevádza okrem iného minister obrany Ashton Carter. S generálnym tajomníkom GCC sa v stredu dohodol na spoločných hliadkach USA a štátov Perzského zálivu pri jemenských brehoch, ktoré by mali zabrániť dodávkam zbraní šiitskym rebelom. Rijád obviňuje z vyzbrojovania jemenských povstalcov Irán.

Americký prezident strávi v Rijáde len necelých 24 hodín a potom zamieri do Británie a do Nemecka.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #kráľ Salmán