V Maďarsku štrajkujú tisíce učiteľov

Tisíce maďarských učiteľov sa v stredu zapojili do jednodňového štrajku proti snahe vlády premiéra Viktora Orbána centralizovať vzdelávací systém.

20.04.2016 14:39 , aktualizované: 16:51
Maďarsko, štrajk učiteľov Foto: ,
Oznam na dverách maďarskej školy o štrajku učiteľov.
debata (4)

Protest pedagógov, vyhlásený najväčšími učiteľskými odbormi, je prvý väčší štrajk proti Orbánovmu konzervatívnemu kabinetu. Odozva učiteľov na výzvu na protestu bola silná: čiastočne alebo aj úplne sa neučí v stovkách škôl po celej krajine, poznamenala agentúra AP.

Pedagógovia v uplynulých mesiacoch podnikli proti vládnej politike v školstve rad menších protestov, vrátane dvojhodinovej výstražné štrajku. Vláda prisľúbila učiteľom isté ústupky, vrátane zrušenia centrálneho školského úradu.

Štrajk nasleduje podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI po tom, čo sa stávkovému výboru nepodarilo tento týždeň dospieť s vládou k dohode uspokojujúcej požiadavky učiteľov. Postoje strán sa síce v mnohých bodoch priblížili, ale dohoda stroskotala na rozporoch ohľadom zníženia počtu vyučovacích hodín, obmedzenia administratívnej záťaže, zvýšenia platov či slobodného výberu učebníc.

Štátny tajomník Bence Rétvári uviedol, že vláda v budúcom roku vyčlení na školstvo dodatočných 100 miliárd forintov, tohtoročné výdavky na školstvo sú približne 550 miliárd forintov.

„Vyrieši to takmer všetky problémy s financovaním. Prihliadlo sa aj k oprávneným sťažnostiam na prehnanú byrokraciu,“ povedal Rétvári televízii TV2. Pripustil, že vláda sa s učiteľmi nedokázala dohodnúť na zvýšení platov, pretože tohtoročnou prioritou bolo zvýšenie platov v zdravotníctve.

Vláda ponúkla učiteľom jednorazovú prémiu 70-tisíc forintov, ale učitelia povedali, že je to príliš málo. Štrajk má podľa odborárov udržať tlak na úrady.

„Ľudia teraz chápu, že nejde len o problémy učiteľov. Nechceme lepšie podmienky pre seba, ale ukazujeme, ako sa každá z našich požiadaviek dotýka aj detí,“ povedala agentúre Reuters Katalin Torleyová z prestížnej budapeštianskej školy. Pedagógovia sa sťažujú, že centrálne nariadené osnovy preťažujú nielen učiteľov, ale aj žiakov.

„Opäť získať pre školy autonómiu by bol veľký krok vpred. Tiež by to znamenalo, že vláda priznáva zlyhanie svojej vzdelávacej politiky,“ povedala šéfka učiteľských odborov Piroska Gallóová listu Magyar Némzet. Pripustila však, že doterajšie rokovania priniesli len menšie ústupky a nezdá sa, že by vláda bola pripravená podniknúť tak kardinálny krok.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #štrajk učiteľov