Nórsko podľa súdu porušilo ľudské práva masového vraha Breivika

Nórsky súd v stredu vyhovel v niektorých bodoch sťažnosti odsúdeného teroristu Andersa Behring Breivika na štát kvôli podmienkam svojho väznenia.

20.04.2016 16:01
Breivik Foto: ,
Anders Behring Breivik v súdnej sieni.
debata (107)

Nórsko vraj porušilo predovšetkým zákaz neľudského zaobchádzania. Naopak porušenie práva na súkromie a rodinný život súd nezistil, informovala agentúra Reuters.

Breivik si odpykáva 21-ročný trest väzenia za zabitie 77 ľudí pri útokoch z roku 2011. Na súde sa sťažoval okrem iného na používanie pút, obmedzovanie korešpondencie, pravidelné prehliadky cely či izoláciu od ostatných trestancov. Štát ma chce podmienkami väzenia dohnať k samovražde, uviedol terorista.

Podľa výroku súdu sa Nórsko skutočne dopustilo porušenia niektorých práv zakotvených v európskom Dohovore o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Porušilo vraj predovšetkým zákaz neľudského alebo ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania. Súd v tejto súvislosti kritizoval predovšetkým držanie pravicového extrémistu v samoväzbe.

Právo na súkromný a rodinný život však podľa súdu dotknuté nebolo. Ku kontrole Breivikovej korešpondencie vraj nedochádza.

Nórsko bude musieť uhradiť Breivikove výlohy na súdne konanie vo výške 331 000 nórskych ko­rún.

Súdne pojednávanie sa konalo v polovici marca v telocvični väznice Skien, kde je Breivik zatvorený. Prokuratúra jeho sťažnosť odmietla s tým, že je nebezpečný a v kontakte s ostatnými väzňami by sa mohol pokúsiť o plánovanie ďalších útokov podobných tým, ktoré už spáchal.

Breivik v júli 2011 vo vládnej štvrti v Osle odpálil nálož, ktorá pripravila o život osem ľudí. Krátko potom postrieľal 69 členov letného tábora sociálnodemokra­tickej mládeže na neďalekom ostrove Utöya. O rok neskôr ho súd za terorizmus poslal na 21 rokov do väzenia, čo je najvyššia jednorazový trest, ktorý je v Nórsku možné uložiť. Breivikov pobyt vo väzení ale môže byť predlžovaný až na doživotie.

107 debata chyba
Viac na túto tému: #Anders Breivik #Nórsko