Albrightovej hlas nič neznamená, reaguje ruský poslanec na exministerku USA

Putin podporuje nacionalizmus, aby tak odpútal pozornosť Rusov od ich krajiny, ktorá je iba Bangladéšom. Rozdiel je v tom, že má jadrové zbrane, vyhlásila niekdajšia šéfka diplomacie USA Madeleine Albrightová najnovšie v rozhovore pre rakúsky denník Die Presse.

20.04.2016 17:30
Madeleine Albrightová Foto: ,
Madeleine Albrightová
debata (96)

interview poskytnutom denníku Pravda počas víkendovej konferencie Globsec v Bratislave tvrdila v súvislosti so súčasnou zahraničnou politikou Moskvy, že „Rusi hryzú okolo seba“.

„Vladimir Putin je múdry, ale zlý človek, ktorý si myslí, že všetci sa spojili proti Rusku. Podľa mňa má ale v rukách zlé karty. Hrá však s nimi rozumne. Teda aspoň v krátkodobom časovom horizonte,“ „hrýzla“ tentoraz česká rodáčka v Die Presse Putina s tým, že „Rusko sa pokúša rozdeliť Európsku úniu, ako aj vyhnať NATO z oblasti svojho vplyvu“.

Pritom to bola práve Albrightová, ktorá ako šéfka zahraničia USA v rokoch 1997 až 2001 presadzovala tvrdý zahraničnopolitický kurz Washingtonu, ktorý o. i. vyústil do zásahu konfliktu na Balkáne vrátane amerického bombardovania Belehradu. Nebránilo jej to však konštatovať, že už má „po krk aktivít Moskvy, ktorými neustále hľadá ospravedlnenie svojich provokácií a aj ho nachádza“.

„Či má toho po krk alebo nie, nie je vôbec dôležité. Radím dnes už dávno zabudnutej americkej ministerke aby sa nemiešala do našej vnútornej a zahraničnej politiky. USA a ich spojenci spolupracujú s Moskvou a hlas Albrightovej nič neznamená,“ reagoval na politicky bezzubú exministerku na jednej zo sociálnych sietí Alexej Puškov, šéf zahraničného výboru v Ruskej Dume. V tejto súvislosti v predvečer rokovania NATO – Rusko nepriamo reagoval aj ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.

„Hra na jednu bránu je vylúčená. Dôležité nie je len to, čo potrebuje aliancia, ale aj to, o čo má záujem Rusko,“ upozornil minister Lavrov pred prvým rokovaním aliancie a Ruska v Bruseli po dvojročnej prestávke.

© Autorské práva vyhradené

96 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Vladimir Putin #Madeleine Albrightová