Kráľovná má 90 rokov, je vzor zdravého života

Vo vysokom veku zostáva činorodá, korunu na hlave nosí ako čulá panovníčka. Kráľovná Alžbeta II. sa dnes dožíva 90 rokov. Pre Britov je nielen obľúbeným monarchom, môže im slúžiť aj ako návod na dlhovekosť.

21.04.2016 07:00
debata (47)
Britská panovníčka Alžbeta II. slávi 90.... Foto: SITA/AP, Kirsty Wigglesworth
Británia, kráľovná Alžbeta II. 2016 Britská panovníčka Alžbeta II. slávi 90. narodeniny.

Ako je možné, že sa udržiava vo skvelej kondícii, že dokonca bez problémov zvláda aj cesty do zahraničia s náročným programom? Časť odpovede treba hľadať v predkoch, časť možno nájsť v zdravom životnom štýle.

Zdedené dobré gény

Alžbete II. pomáha biologické dedičstvo. "Keď ste mali rodičov a starých rodičov, ktorí prekročili osemdesiatku alebo deväťdesiatku, existuje šanca, že ste zdedili dobré gény. Zrejme ste obdarovaní silnou imunitou a menej sa môžu objaviť choroby, ako je rakovina alebo problémy so srdcom,“ poznamenala pre stanicu BBC profesorka Sarah Harperová z Oxfordského inštitútu, ktorá sa zaoberá starnutím.

Dáva si pozor na postavu. Jedáva jednoduché pokrmy – napríklad grilované kurča so šalátom. Je veľmi disciplinovaná. Zásadou je žiadny škrob. Na večeru nijaké zemiaky či ryža alebo cestoviny.
Darren McGrady, bývalý osobný kuchár Alžbety II.

Alžbetin otec Juraj VI. síce zomrel 57-ročný a starý otec (z jeho strany) vo veku 70 rokov, ale obe úmrtia súviseli s chorobami v dôsledku fajčenia, pripomenula BBC. Naopak, tí, čo sa vyhýbali neduhom, mali dlhý život. Babka z otcovej strany sa dožila 85 rokov, dedko z matkinej strany o štyri roky viac. A to hlavné – kráľovnina matka zomrela až vo veku 101 rokov.

Mimochodom, Ažbeta II. nielenže nikdy nezobrala do ruky cigaretu, tabak jej odjakživa prekážal v okolí. "Jej manžel princ Philip sa vzdal cigariet v deň svadby, lebo holdovanie Alžbetinho otca fajčeniu ju hnevalo,“ napísal časopis Vanity Fair.

Na fotografii z augusta 1951 drží kráľovná na... Foto: SITA/AP, EDDIE WORTH
Británia, kráľovná Alžbeta II. 1951 Na fotografii z augusta 1951 drží kráľovná na rukách dcéru princeznú Annu. Po jej boku stojí manžel princ Philip so synom princom Charlesom. Neskôr porodila ešte dve deti - princov Andrewa a Edwarda.

Správna strava

Traduje sa, že kráľovná je obozretná aj pri pití. Denne si dá nanajvýš jeden pohár alkoholického nápoja, čo jej v prípade býva väčšinou ani nie dva decilitre vína.

Rovnako striedmo sa stravuje. "Dáva si pozor na postavu. Jedáva jednoduché pokrmy – napríklad grilované kurča so šalátom. Je veľmi disciplinovaná. Zásadou je žiadny škrob. Na večeru nijaké zemiaky či ryža alebo cestoviny,“ prezradil časopisu People bývalý Alžbetin osobný kuchár Darren McGrady.

Je možné, že na kaloricky chudobnú stravu si zvykla počas druhej svetovej vojny. V tých časoch si totiž rovnako ako všetci Briti musela vystačiť s potravinovými prídelmi. V jej jedálnom lístku prevláda zelenina.

Cvičenie a chôdza

Panovníčka si tiež uvedomuje, že k prevencii patrí dostatok pohybu. Keď sa nachádza v londýnskom panovníckom sídle, čiže v Buckinghamskom paláci, ráno si pravidelne zacvičí.

Keď sa presunie na hrad Windsor, ktorý je druhý najväčší obývaný na svete po Pražskom hrade, dopraje si vzduch čistej prírody na koni alebo sa vyberie na prechádzku. "Vo Windsore si sadne na koňa raz alebo dva razy do týždňa, tiež sa prechádza. Ak nemá čas vybrať sa ráno peši so svojimi psami, nahradí si to popoludní,“ citovala BBC Alžbetinho niekdajšieho tlačového tajomníka Dickieho Arbitera.

Autor knihy s názvom V službe s kráľovnou o panovníčke zároveň povedal, že dbá na dĺžku prirodzeného odpočinku: "Zvyčajne spí sedem hodín.“ Menej spánku by sa mohlo prejaviť na vzniku zdravotných problémov.

Kráľovná počas svojho obľúbeného jazdenia na... Foto: Reuters, REUTERS FILE PHOTO
Británia, kráľovná Alžbeta, 2002 Kráľovná počas svojho obľúbeného jazdenia na koni v záhradách hradu Windsor.

Pani nenápadná

Napriek tomu, že verejný život Alžbety II. podlieha prísnemu protokolu, ľudia majú možnosť stretnúť ju náhodne. Netušia však, kto okolo nich prechádza. Richard Griffin, bývalý ochrankár panovníčky, prezradil, že mimo Londýna si občas vyjde von tak, aby ju nikto nespoznal. (Samozrejme, že telesní strážcovia zostávajú diskrétne nablízku.)

Griffin spomenul ako príklad zážitok pri zámku Balmoral, ktorý vlastní kráľovská rodina. "Keď sa prechádzala, pristavila sa pri nej skupina amerických turistov. Kráľovnej, ktorá mala oblečený tvídový kabát a na hlave šatku, sa pýtali, či býva v okolí. Odpovedala stručne, že v blízkosti má dom. Keď sa vyzvedali, či niekedy stretla Alžbetu II., reagovala záporne. Dodala však, že panovníčku videl policajt v uniforme, ktorý bol neďaleko,“ povedal Griffin pre denník The Times.

Malá Alžbeta II. v roku 1927.
Malá Alžbeta II. sleduje fotografie svojich...
+56Fotografia s mladou Alžbetou je datovaná na 22....

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Alžbeta II.