Väznica zatiaľ nebude meniť podmienky Breivikovej väzby

Podmienky väznenia nórskeho teroristu Andersa Behringa Breivika sa pre túto chvíľu nebudú meniť. Podľa denníka Dagbladet to uviedol riaditeľ nórskej väznice Skien, kde pravicového extrémistu zadržiavajú. Vyjadril sa tak deň po tom, čo nórsky súd uviedol, že krajina pri väznení porušila niektoré Breivikove ľudské práva.

21.04.2016 15:12
debata (4)

Breivik, ktorý si odpykáva 21-ročný trest väzenia za zabitie 77 ľudí pri útokoch z roku 2011, v marci pred súdom vyhlásil, že je vo väzení vystavený mučeniu a že sa ho nórsky štát snaží dohnať k samovražde. Sťažoval sa predovšetkým, že izolácia má negatívny vplyv na jeho zdravie.

Súd v stredu vyhovel v niektorých bodoch Breivikovej sťažnosti. Súd kritizoval predovšetkým držanie odsúdeného teroristu v samoväzbe a nedostatok pozornosti venovanej jeho psychickému zdraviu. Breivikov advokát Öystein Storrvik následne vyhlásil, že očakáva okamžité zmeny v prospech svojho klienta.

Ole Kristoffer Borhaug, riaditeľ väznice Skien, kde je Breivik zadržiavaný v oddelení s najvyšším stupňom stráženia, to zatiaľ odmieta a chce počkať na eventuálny odvolací proces. Výrok súdu nepovažuje Borhaug za kritiku väznice, ale za záležitosť týkajúcu sa nórskeho právneho systému ako takého.

„Podmienky zadržiavania v oddelení s najvyšším stupňom ostrahy sú zakotvené v nórskom právnom poriadku a v ňom je jasne uvedené, že väzni na tomto oddelení nemajú byť v kontakte so zadržiavanými z iných oddelení,“ povedal Borhaug.

„Ak bude rozsudok potvrdený a dôjde v jeho dôsledku k úprave v pravidlách, zvážime zmenu podmienok väznenia (pre Breivika). Kým sa tak nestane, žiadne zmeny nebudú,“ dodal Borhaug. Breivik môže vo väzení využívať tri miestnosti – jednu na spanie, druhú na štúdium a tretiu na cvičenie. V cele má k dispozícii televíziu s DVD prehrávačom, PlayStation a počítač bez prístupu na internet. Môže čítať noviny, časopisy a knihy. Dostal tiež ponuku, že by mohol hrať florbal so zamestnancami väzenia a šach s dobrovoľníkmi, čo odmietol.

Breivik v júli 2011 vo vládnej štvrti v Osle odpálil nálož, ktorá pripravila o život osem ľudí. Krátko potom postrieľal 69 členov letného tábora sociálnodemokra­tickej mládeže na neďalekom ostrove Utöya. O rok neskôr ho súd za terorizmus poslal na 21 rokov do väzenia, čo je najvyšší jednorazový trest, ktorý je v Nórsku možné uložiť. Breivikov pobyt vo väzení však môže byť predlžovaný až na doživotie.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Anders Breivik #Nórsko