Sýrske rozhovory budú pokračovať, keď vláda zastaví masakry

Mierové rozhovory o Sýrii môžu pokračovať len v prípade, že vláda zastaví masakry a prepustí tisíce väzňov. Vyhlásil to Muhammad Allúš, vyjednávač sýrskej povstaleckej skupiny Armáda islamu (Džajš Islam), ktorá je jedným z hlavných zoskupení bojujúcich proti režimu prezidenta Bašára Asada.

21.04.2016 15:32
debata (53)

Rozhovory medzi opozíciou a vládou, ktoré sa konali v Ženeve, boli pred pár dňami prerušené. V krajine platilo už od 27. februára prímerie, v posledných dňoch bolo však najmä na severe krajiny neustále porušované. Opozícia opustila Švajčiarsko na protest proti vládnym útokom. Následne oznámila, že utorňajšie vládne nálety na dve mestá kontrolované opozíciou na severozápade krajiny usmrtili 44 civilistov. Za posledných 53 dní vraj vládne jednotky porušili prímerie viac než 2100-krát.

„Odkazujeme (vládnemu vyjednávačovi Bašárovi) Džaafarímu, že ak chce naozajstnú vládu národnej jednoty, najskôr musí prepustiť 10-tisíc žien vo väzení a rovnako i ďalších väzňov,“ uviedol Allúš pred odchodom z Ženevy. „Tiež musí zastaviť masakry páchané každý deň. Potom možno budú môcť rozhovory pokračovať,“ dodal.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria