Severná Kórea údajne sťahuje svojich študentov zo zahraničia

Severná Kórea údajne začala sťahovať svojich študentov zo zahraničia. Informoval o tom denník The Daily Telegraph, podľa ktorého sa KĽDR s najväčšou pravdepodobnosťou obáva ďalších útekov svojich občanov do Južnej Kórey. Rozhlasová stanica Radio Free Asia uviedla, že medzi študentmi, ktorých povolali späť do vlasti, je aj 20 severokórejských žiakov univerzity v čínskom meste Tan-tung.

21.04.2016 16:04
debata (3)

Začiatkom apríla utieklo do Južnej Kórey 13 severokórejských zamestnancov reštaurácie zriadenej Pchjongjangom v Číne. KĽDR tento incident označila za „únos“, za ktorým stojí Soul. Vo vyhlásení, ktoré zverejnila severokórejská tlačová agentúra KCNA, Ústredný výbor Demokratického zväzu žien obvinil juhokórejskú vládu z „teroristického činu“ a „desivého únosu skupiny Severokórejčanov“.

„Tvrdenie Soulu, že táto skupina utiekla z vlastnej vôle, nedáva žiadny zmysel, pretože Južná Kórea je krajinou považovanou za skutočné peklo na zemi,“ dodáva sa vo vyhlásení.

Podľa štvrtkového vyjadrenia Pchjongjang žiada Soul, aby umožnil osobné stretnutie zamestnancov reštaurácie s ich príbuznými z KĽDR. Ak to Južná Kórea dovolí, chce Severná Kórea vyslať rodičov údajných utečencov na spoločnú hranicu oboch Kóreí alebo do Soulu.

„Prajeme si, aby sa dcéry mohli stretnúť so svojimi rodičmi a vysvetliť svoj postoj,“ uviedla severokórejská prezidentská kancelária. Ak to Soul neumožní, hrozí KĽDR „silnou odvetnou akciou“. Sedem žien, ktoré pracovali v rovnakej reštaurácii ako utečenci a vrátili sa do Pchjongjangu, poskytli tento týždeň rozhovor televízii CNN. Tvrdia v ňom, že ich bývalých kolegov pôvodne do Južnej Kórey vylákali.

„Nikdy by sme neopustili našich rodičov, našu krajinu a vodcu Kim Čong-una,“ vyhlásila čašníčka Han Jun-hui. „Nikto z nás by to neurobil.“

Juhokórejské úrady k incidentu uviedli, že severokórejskí utečenci z reštaurácie v čínskom meste Ning-po v severovýchodnej provincii Če-ťiang „po istej dobe života v cudzine prestali dôverovať severokórejskej propagande“. Soul ich vraj prijal „z humanitárnych dôvodov“. Čína neskôr oznámila, že Severokórejčania mali na opustenie čínskeho územia platné dokumenty.

V minulosti Čína Severokórejčanov, ktorí sa pokúšali cez jej územie utiecť do Južnej Kórey, dôsledne vracala Pchjongjangu. Tentokrát podľa všetkého Peking, ktorý je najbližším politickým a obchodným spojencom Severnej Kórey, útek umožnil.

Mnohí analytici sa podľa CNN domnievajú, že postup Číny je známkou stupňujúceho sa napätia medzi Pchjongjangom a Pekingom kvôli severokórejským raketovým a jadrovým testom.

Od konca kórejskej vojny v roku 1953 ušlo z komunistického severu do Južnej Kórey podľa juhokórejského ministerstva pre zjednotenie viac ako 29-tisíc obyvateľov, väčšina z nich pred politickým útlakom a pred hladom.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Južná Kórea