Netanjahu povedal Putinovi, kde má Izrael svoje neprekročiteľné medze

Izrael urobí všetko, aby zabránil odovzdaniu moderných zbraní libanonskému radikálnemu hnutiu Hizballáh a vytvoreniu nového frontu na Golanských výšinách. Tie musia zostať Izraelu. Uviedol to izraelský premiér Benjamin Netanjahu pri stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Hosť navrhol Kremľu užšiu spoluprácu kvôli odvráteniu možných incidentov.

21.04.2016 16:50
debata (92)

„Prišiel som sem s hlavným cieľom posilniť koordináciu medzi nami v oblasti bezpečnosti, aby sme odvrátili chyby, nedorozumenia a incidenty rôzneho druhu,“ povedal Netanjahu. „Izrael má zjavné a pochopiteľné neprekročiteľné medze, späté s našou bezpečnosťou. Po prvé robíme všetko pre to, aby sme zabránili odovzdaniu supermoderných zbraní do rúk Hizballáhu, a po druhé aby sme zabránili vytvoreniu nového frontu teroru proti nám na Golanských výšinách,“ dodal. Nedá sa podľa neho vrátiť do čias, keď boli izraelské osady ostreľované z Golan, preto tieto výšiny zostanú súčasťou Izraela, či už v rámci nejakej dohody, alebo aj bez nej.

Rusko aj nasadením svojho letectva v Sýrii podporilo svojho spojenca v Damasku prezidenta Asada, na ktorého strane bojujú tiež bojovníci Hizballáhu, sponzorovaní Iránom. Spojené štáty vyjadrujú znepokojenie nad správami, že Rusko napriek vyhláseniam o čiastočnom stiahnutí svojich síl posiela do Sýrie ďalšie zbrane, najmä delostrelecké.

Minulý týždeň Netanjahu vyhlásil, že Golanské výšiny budú navždy patriť Izraelu. Premiér pritom vyjadril pochybnosť nad tým, že by sa Sýria niekedy mohla vrátiť do situácie pred terajšou devastujúcou občianskou vojnou. Nebude sa vraj stavať proti úsiliu stabilizovať Sýriu, ak to nebude na úkor bezpečnosti Izraela.

Netanjahuove vyjadrenie bolo považované za signál pre USA a Rusko, že strategické výšiny by mali byť vylúčené z akejkoľvek dohody o ukončení už päť rokov trvajúcej vojny v Sýrii a o budúcnosti tejto krajiny.

Väčšiu časť Golanských výšin Izrael obsadil pred takmer polstoročím po sedemdňovej vojne a neskôr anektoval. Medzinárodné spoločenstvo tento krok neuznalo. Sýria kontroluje na Golanských výšinách asi 510 kilometrov štvorcových, Izrael okupuje 1 200 kilometrov štvorcových. Medzi časťou kontrolovanou Izraelom a tou, ktorú má pod kontrolou Sýria, je nárazníkové pásmo, ktoré strážia medzinárodné pozorovacie misie OSN (UNDOF).

92 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Rusko #Vladimir Putin #Benjamin Netanjahu