V Ekvádore našli troch živých, v troskách boli vyše 120 hodín

V ekvádorskom meste Manta, ktoré v sobotu postihlo silné zemetrasenie, našli záchranári vo štvrtok troch živých ľudí. Podľa ekvádorského denníka El Comercio strávili títo preživší v sutinách viac ako 120 hodín.

22.04.2016 07:00 , aktualizované: 12:08
ekvador, zemetrasenie Foto: ,
Dobrovoľníci rozdávajú vodu a základné potraviny obetiam ničivého zemetrasenia.
debata (1)

Nádej na záchranu ďalších osôb po zemetrasení, ktoré si vyžiadalo podľa poslednej bilancie 587 obetí, ale s každým dňom výrazne klesá. Podľa expertov môže človek, ktorý nie je vážne zranený, prežiť pod sutinami zhruba týždeň. Potom už je tak oslabený, že stratí vedomie. Po sobotňajšom zemetrasení zachránili z trosiek 99 ľudí, z toho 97 práve meste Manta.

Najnovšia oficiálna bilancia sobotňajších otrasov je 587 mŕtvych, z ktorých 29 sú cudzinci. Záchranári počítajú s tým, že pod troskami nájdu ďalšie obete. Zranenia utrpelo najmenej 5 733 osôb a viac ako 20-tisíc ľudí muselo opustiť svoje domovy. Asi 155 ľudí je nezvestných.

„Snažíme sa prežiť. Potrebujeme jedlo. V obchodoch nič nie je. Jeme zeleninu, ktorú sme si vypestovali," povedal agentúre Reuters v jednej dedine 65-ročný muž čakajúci v rade na vodu. „Chceme jedlo," skandovala neďaleko od muža skupina obyvateľov.

Ekvádor postihlo ďalšie silné zemetrasenie

Juhoamerický Ekvádor postihlo vo štvrtok večer ďalšie silné zemetrasenie, uviedla americká geologická služba USGS. Zatiaľ neprišli správy, či sú alebo nie sú nejaké obete a väčšie škody.

Nové otrasy pôdy so silou šesť stupňov mali epicentrum 100 kilometrov od mesta Portoviejo, v ktorého oblasti v sobotu zemetrasenie so silou 7,8 stupňa zabilo stovky ľudí.

Škody v hodnote tri miliardy dolárov

Prezident Rafael Correa vyhlásil, že išlo o najhoršiu katastrofu v krajine od roku 1949, keď pri zemetrasení so silou 6,8 zahynulo 5 000 ľudí. Škody po sobotňajšom zemetrasení odhadol už v utorok prezident na tri miliardy dolárov, čo predstavuje asi tri percentá hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny.

Prezident oznámil, že vláda pripravuje naliehavé ekonomické kroky, ktoré by mali prispieť k financovaniu obnovy krajiny. Parlament by mal schváliť zvýšenie dane na cigarety, sladené nápoje a alkohol, zvýši sa zdanenie bohatých. Vláda tiež bude rozpredávať štátny majetok.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Ekvádor