Breivik zneužíva ľudské práva

Čo povoliť masovému vrahovi? Otázku, ktorú si kladie Nórsko, ale aj mnohí ľudia na celom svete. Terorista Anders Breivik v júli 2011 zabil 77 ľudí, prevažne detí. Dostal za to 21 rokov s tým, že trest sa mu môže predĺžiť.

22.04.2016 08:50
Breivik Foto: ,
Nórsky terorista Anders Breivik v roku 2011 zavraždil 77 ľudí, tvrdil, že bojuje proti multikulturalizmu. Odpykáva si 21-ročný trest s možnosťou jeho predĺženia.
debata (47)

V Nórsku je neonacista vo väzení, kde má k dispozícii tri cely, videohry a môže cvičiť. Breivik však krajinu žaloval, že porušuje jeho ľudské práva. Nepáči sa mu, že je sám, že musí jesť plastovým príborom a že káva, ktorú dostáva, je niekedy studená.

Čo znie ako fraška, vyvrcholilo rozhodnutím súdu, ktorý Breivikovi čiastočne v jeho námietkach vyhovel. Mnohí verdikt považujú za absurdný a pripomínajú, že terorista koncept ľudských práv iba zneužíva. Veď zavraždil desiatky Nórov. Ôsmich pri odpálení bomby v Osle a ďalší 69 na ostrove Utøya, kde zabíjal členov mládežníckeho združenia Nórskej strany práce. Ani medzi príbuznými obetí však nepanuje zhoda v tom, ako by sa mal štát k Breivikovi správať.

„Nikdy mu neodpustím,“ uviedla pre magazín Newsweek Lisbeth Røynelandová. Breivik troma ranami do hlavy zavraždil jej 18-ročnú dcéru Synne. „V noci nemôžem spať, myslím na to, ako sa bála, na jej posledné momenty. Verím však nórskej spravodlivosti. Podporujem jeho právo na žalobu. Je pre nás dôležité, aby s ním zaobchádzali ako s každým iným väzňom. Nie lepšie. Ani horšie,“ vyhlásila Røynelandová.

Freddy Lie prišiel pred piatimi rokmi o 16-ročnú dcéru Elisabeth. Keď zistil, že Breivik sa sťažuje na podmienky vo väzení, prišiel sa na súd pozrieť. „Je to fraška,“ citoval Newsweek Lieho. „Myslím, že po tomto procese by ho mal štát trocha priškripnúť,“ povedal stále smútiaci otec.

Breivik má k dispozícii celu, v ktorej spí, a ďalšie dve miestnosti, jednou je mini telocvičňa. Ako sa dalo predpokladať, proces využil na šírenie svojich názorov. Pre médiá ochotne hajloval a predstavoval svoje nacistické vízie, keď sa označil za generálneho tajomníka Nordického štátu. Sťažoval sa, ako sa nemôže stýkať so ostatnými väzňami, ako mu kontrolujú poštu, či ako ho prezerajú. Pitie studenej kávy a jedlo z mikrovlnky označil za mučenie.

Súd dal Breivikovi za pravdu v tom, že jeho izolácia je neľudským zaobchádzaním. Štát preto musí zaplatiť trovy na proces vo výške 330-tisíc nórskych korún (približne 36-tisíc eur). Breivik však neuspel so sťažnosťou na kontrolu korešpondencie. A vedenie zariadenia, v ktorom terorista trávi čas za mrežami, uviedlo, že podmienky jeho väzby meniť nebude. Breivik by v kontakte s inými väzňami mohol byť nebezpečný. Alebo by, naopak, mohlo hroziť, že ho ostatní napadnú.

Podľa Francesca Strazzariho z Nórskeho inštitútu pre medzinárodné vzťahy Breivik jednoznačne zneužíva koncept ľudských práv. „Stále je pre spoločnosť nebezpečný,“ myslí si odborník na terorizmus a extrémizmus. „Je veľmi pravdepodobné, že ho neprepustia ani odpykaní si prvotného trest. Ak by sa to stalo, vonku by na neho čakali ľudia, rodičia. A tí by nekonali v mene štátu,“ myslí si Strazzari.

Liesbeth van der Heideová z Medzinárodného centra pre boj s terorizmom pripomína, že Breivikove sťažnosti nie sú asi úplne vymyslené. Najmä, čo sa týka dlhodobej izolácie, ktorá má podľa vedeckých štúdií nepriaznivý vplyv na človeka.

„Bolo by príliš jednoduché tvrdiť, že Breivikove vyhlásenia sú úplne nelegitímne. Na druhej strane, svojím konaním si chce získať pozornosť. Ako ukázalo aj skúmanie jeho správania sa počas procesu, túži zo seba urobiť bojovníka, ideológa a aktívne sa snaží vybudovať platformu pre svoj imidž,“ vysvetlila pre Pravdu van der Heideová. „Breivik vždy bude provokovať a usilovať sa o pozornosť. Preto je najlepšie , keď sa v jeho prípade budeme striktne držať faktov a neponúkneme mu priestor na budovanie ega,“ uviedla odborníčka.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Anders Breivik #Nórsko